Gèneres periodístics

Páginas: 9 (2081 palabras) Publicado: 23 de enero de 2012
Crítica:
“Europa en desconstrucció”
Aquesta novel·la arrenca amb un pròleg que descriu la detenció, el juliol del 2008, del genocida Radovan Karadzic sota l'aspecte del curandero Dragan Dabic. Però el lector no s'ha de pensar que li explicaran la vida del psiquiatre que va ser comandant suprem dels serbobosnians ni el desenvolupament del judici a què se'l va sotmetre al Tribunal de l'Haia,encara que serveixi de rerefons. El que interessa a Adolfo García Ortega (Valladolid, 1958) se situa més enllà de la figura sinistra de Karadzic, perquè té a veure amb l'Europa que el va engendrar i a la qual nosaltres mateixos pertanyem, una Europa de verins rancis però letals, corroïda sota la seva superfície per antiquíssimes querelles territorials i religioses, una Europa amenaçada per atavismesbàrbars i pors insuperades. El subtítol de la novel·la no és un capritx arbitrari.
Gairebé no hi ha cap rastre d'optimisme en les tres-centes pàgines per les quals una estranya parella, un cineasta absort en el rodatge d'un documental surrealista sobre la identitat d'Europa i una jove periodista que persegueix un testimoni clau sobre certes atrocitats comeses durant la guerra dels Balcans, recorreuna part del continent.
DOS ESTRANYS EN UN TREN / Fernando K. Balmori (el K. del títol) i Sidonie han coincidit per pura casualitat en un tren, tots dos nàufrags a la seva manera, buscadors d'alguna cosa semblant a una terra ferma en la qual poder-se reconèixer. García Ortega dóna a aquestes recerques una estructura de thriller periodístic que atrapa a poc a poc el lector, amb els ingredientsadequats de suspens, amenaces latents, persecucions i fugides, però el camí que recorren els protagonistes no és només el que porta a desvelar un enigma concret (i atroç) sinó el que els ensenya qui són ells i quina és la realitat a què s'han de conformar.
K. (inicial del seu cognom Kuiper i al·lusió simbòlica a l'heroi pacient de Kafka) haurà de modificar el seu concepte museístic d'Europa desprésde descobrir amb dolorós estupor quin és el seu origen personal; Sidonie haurà de superar la insuportable impunitat de l'horror i acomodar-se a la felicitat que raja dels afectes primaris no adulterables. García Ortega ha escrit un llibre en sincronia amb la descoratjadora hora actual i que serà digne de memòria.
3 PASAJERO K. UNA NOVELA EUROPEASF, Adolfo García Ortega
Seix Barral. 304 pàg. 19 €Domingo Ródenas de Moya, 18 de gener 2012, ElPeriódico.

Resum: 'Pasajero K.' es un thriller que intenta reflexar en què s'ha convertit l'Europa actual de la qual formem part, amb dos personatges com a protagonistes que aniran descobrint la verdadera Europa plena de corrupció i interessos territorials i religiosos. És una novel·la amb suspens i intriga, que provoca la adicció del lector.Editorial:

“Garzón: els fets i les intencions”
L'any 2009 el jutge Baltasar Garzón va ordenar intervenir les comunicacions entre imputats presos pel cas Gürtel i els seus advocats, en sospitar que hi havia lletrats que demanaven als seus clients instruccions per blanquejar fons. Per tot això, les acusacions imputen a Garzón un delicte de prevaricació i un altre contra les garantiesconstitucionals per violació del dret de defensa. Fins aquí els fets, els quals dirimirà la justícia en el procés obert aquesta setmana. Però aquest procés no s'acaba en els fets sinó que el cas només és un dels elements de tot el que envolta la controvertida figura d'un magistrat que ja fa anys va popularitzar el concepte de ‘jutge estrella', tant per la dimensió mediàtica i polèmica dels assumptes com per lavocació mediàtica del mateix togat.
El judici a Garzón és molt més que la causa per la qual se l'està asseient al banc dels acusats durant aquests dies. És una picabaralla gremial que sacseja des de fa anys el radicalitzat políticament sistema judicial espanyol. Un tramat d'insídies i enfrontaments que costa d'entendre si no es viu l'ambient d'una capital on, per exemple, es considera Garzón...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • gèneres periodístics
  • Genero
  • Genero
  • Genero
  • Generos
  • Generosidad
  • Generos
  • Genero

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS