GATTACA: La manipulación genética

Páginas: 7 (1521 palabras) Publicado: 25 de noviembre de 2013







GATTACA
Les conseqüències de la manipulació genètica a la societat




Director: Andrew Niccol
Productor: Danny DeVito
1997









20. Perdiguer, Víctor
Àrtic A – ESO IV
Biologia
Sr Mauri
Gener 2012
Tots els éssers vius contenen, des dels pluricel·lulars més evolucionats fins a les bactèries més primitives, allò que anomenem informació genètica. Aquestainformació genètica (també denominada genoma, genotip o gens) és una sèrie d’àcids nucleics (o nucleòtids), unes molècules microscòpiques que contenen el codi de l’ésser viu: totes les dades necessàries pel seu funcionament i desenvolupament.
Així doncs, el genoma d’un ésser viu condiciona la vida del mateix. Cada gen de l’ésser viu mana sobre una característica seva: en cas de tractar-se d’unhumà, un gen pot marcar des d’una cosa tan banal com el color dels ulls fins al seu sexe. Darrerament, els avenços científics han demostrat que seria possible modificar el genoma d’un ésser viu, alterant el seu codi i per tant canviant les seves característiques. I aquest és el punt en què es basa el film Gattaca. La pel·lícula presenta un dels temes científics més polèmics i controvertits de tota lahistòria, i pel qual encara no s’ha trobat una resposta convincent. Es tracta de la possibilitat, en un futur no tan llunyà com podríem pensar, de crear persones amb la millor selecció de gens dels seus progenitors mitjançant sistemes de manipulació del genoma humà. És a dir, l’opció de crear persones tan perfectes com sigui possible tenint en compte les característiques dels codi genètic heretat.A la pel·lícula s’aconsegueix seleccionant l’òvul i l’espermatozou amb les millors propietats, concebent el zigot ja a dins de la mare.
Dins la ficció del film, un individu nascut d’aquesta manera és un “vàlid”, mentre que aquells que ho van fer deixant-ho a l’atzar la recombinació genètica natural són considerats “no vàlids”. Ja des que neixen, els pares poden saber quines malalties té méspossibilitats de patir el seu fill, quina és la duració estimada de la seva vida, etc. amb només una mostra de sang, de la qual se n’extreu l’ADN i es llegeix. Entre les millores que comportaria un nen format seguint aquest procediment artificial destaca, per exemple, l’eliminació de gens que el predisposarien a patir un atac cardíac i la tria d’aquells que li atorgarien una major capacitatintel·lectual. A la pel·lícula també es dona el cas que alguns aspectes de la societat estan únicament dirigits a persones genèticament modificades, com quan els dos protagonistes van a un concert de piano a escoltar una peça feta per dotze dits, com els que té el músic. Les possibilitats són gairebé infinites.
Els mètodes de manipulació genètica són força variats. Manipulació genètica no implica noméscanviar els gens; també és possible eliminar seqüències de nucleòtids. Hi ha certes substàncies que són imprescindibles per manipular l’ADN, sent una d’elles els enzims de restricció. Aquests enzims, que s’obtenen d’alguns bacteris, són capaços d’identificar una cadena de nucleòtids concreta i retirar-la del conjunt. Després és possible inserir aquesta seqüència en un altre punt del genoma fent servirun altre tipus d’enzim: les ligases.1,2
Al mateix temps que els enzims de restricció i les ligases, també calen vectors. Els vectors són seqüències d’ADN amb la capacitat d’autoreplicar-se independentment del genoma en què estiguin. Això vol dir que d’aquell tros d’ADN es pot multiplicar, proporcionant més material amb el qual experimentar. El procés de transformació d’una cadena de nucleòtids enun vector es coneix com clonació. Per aquest mateix objectiu es pot utilitzar també l’enzim ADN polimerasa, el qual consisteix en provocar una sèrie de reaccions químiques encadenades que acabin en la replicació d’un segment del genoma. L’ús d’aquest enzim és, a més, més econòmic i senzill de realitzar.
La manipulació genètica és, en molts aspectes, favorables per a la humanitat. Molts dels...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Manipulación Genética- Gattaca Y Mi Sister's Keeper
  • Manipulación genética
  • Manipulación Genética
  • MANIPULACIÓN GENETICA
  • Manipulacion Genetica
  • Manipulacion Genetica
  • Manipulacion Genetica
  • Manipulación Genética

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS