Guerra Civil

Páginas: 33 (8209 palabras) Publicado: 17 de abril de 2012
TEMA 12 – HISTÒRIA
LA GUERRA CIVIL ( 1936 -1939 )


2n Batxillerat B

LA GUERRA CIVIL (1936-1939)- TREBALL DE HISTÒRIA
L’ESCLAT
DE
LA
GUERRA
CIVIL (Pàgines 272
‐275)
PREGUNTA
1
- Visualitzeu els
següents
vídeos
i
expliqueu quines
foren
les
causes
i
els
primers
 esdeveniments
de
l’inici
de
la
guerra.
• Història
de
la
guerra
civil
1
(http://youtu.be/BJ2zoAE1HcY)
•Història
de
la
guerra
civil
2
(http://youtu.be/EFmJBtPowSs)
En els vídeos podem comprovar que les causes de l’esclat de la Guerra Civil són de dos tipus, unes immediates i les generals . Entre les causes generals trobem una Espanya poc industrialitzada respecte a la resta d’Europa, a més que les grans reformes econòmiques i socials dutes a terme per la República no van millorar la situació, les reformes van fracassar perquèno es van poder acabar d’aplicar. Això va crear un ambient de tensió on es veia com a unica esperança una revolució social i política per fer un canvi en el govern.
Després dels fets dels miners d’Astúries, on les repressions per part de la República van ser molt dures pels miners va provocar una ruptura entre la República i el poble. A part, que la política dins d’Espanya estava dividida, cosaque produïa inestabilitat dins del govern. Per una part, trobem els partidaris de les esquerres i progressistes que volien una transformació de la societat i una redistribució de les riqueses; i d’altre banda trobàvem les forces de dretes i conservadores que pretenien eliminar qualsevol reforma que la República d’esquerres havia iniciat i volia una societat sense canvis.
En les causes méspuntuals trobem l’ambient de violència que hi havia en el carrer a causa de les diferències polítiques entre dretes i esquerres. Primo de Rivera va fundar la Falange Espanyola, es van fer partidaris d’aquesta on la societat que estava en contra de la República i a favor d’un govern tradicionalista. Al febrer, després de molt temps dividides i desorganitzades a causa de les seves diferencies polítiques,les esquerres es van presentar unides amb el Front Popular i van guanyar en les eleccions del 193. Però el fet més important que va acabar de provocar el cop d’Estat va ser l’assassinat de Calvo Sotelo el mateix dia que també van matar al tinent José del Castillo. Els assassinats d’aquests importants militars va ser la causa definitiva que van trobar els contraris a la República per fer el copd’Esta i canviar el govern.
El 17 de juliol del 1936 a Melilla el coronel Yagüe va aixecar-se contra la República, i el 18 de juliol l’exèrcit, la Falange, la guàrdia civil i els carlistes van sortir als carrers i van donar suport al cop d’Estat. Mola va revoltar el nord ( País Basc, Galicia... ), Queipo de Llano Andalusia i el sud. Al nord del Marroc va guanyar ràpidament els insurrectes i Franco esva traslladar a la Península, per continuar a Madrid i Toledo. L’Església va recolzar des del primer moment el cop d’Estat. El 19 de juliol Quiroga va ser substituït com a cap del govern per José Giral que va decidir dissoldre l’exèrcit i va donar les armes a les milícies.
El cop d’Estat va fracassar en aquelles zones on les forces obreres i d’esquerres tenien més presència, les zonesindustrialitzades. Madrid i Barcelona el poble es va organitzar en milícies que ja no defensaven la República, sinó que lluitaven contra el feixisme.
El país va quedar dividit en dos bàndols i va començar la Guerra Civil, la República es va anul·lar i va començar la guerra. Itàlia i Alemanya van recolzar des dels inicis a Franco i van enviar els primers avions de guerra. En els primers mesos elsrepublicans van perdre molt ràpid alguns territoris, mentre que els nacionalistes continuaven avançant. Largo Caballero va formar un govern amb socialistes, comunistes i alguns anarquistes, per enfortir el govern i acabar amb la guerra, però va ser inútil.
Espanya es va convertir en un camp de batalla d’ideologies, que al mateix temps aquestes ideologies s’enfrontaven a la resta d’Europa...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guerra Civiles
  • La guerra civil
  • guerra civil
  • guerra civil
  • la guerra civil
  • guerra civil
  • Guerra civil
  • Guerra civil

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS