guerra freda

Páginas: 15 (3740 palabras) Publicado: 5 de junio de 2013
Tema 10: El món de postguerra (1946-1979)
1:Postguerra i Guerra Freda:
1.1.Introducció:
La Guerra Freda era una situació internacional que es desenvolupa entre el 1946-91. Gran tenció entre els EE.UU. i la U.S. Consistia en un enfrontament ideològic constant amb una cursa d'armament però mai hi va haver enfrontament directe. Bloc capitalista: EE.UU. encapsala però tambè G.B. Bèlgica (EuropaOccidental), Japò, Canadà. Tenen economia de mercat: lliure competència, propieat privada i a classes socials. Carc: polítiques internes: democràcia parlamentaria o liberal=hi ha sufragi universal. S'escull el govern amb votacions on participen els partits polítics diferents. Es garanteixen les llibertats individuals i col·lectives que queden garantides a la constitució. Bloc comunista osocialista o lloc del socialisme real: Encapsala la U.S. Participa Europa de l'est però a partir del 1950 s'afageix Xina, Corea del Nord, Vietnam i Cuba. Caract. econòmiques: economia basada en la planificació estatal. Constisteix en que l'estat organitza l'economia i la produció econòmica. No hi ha propietat privada. Hi ha propietat estatal. Els obres traballen per l'estat. Objectius de l'economia: quedesapareguin les classes socials per lo tant que no hi hagi explotats. Si eres del partit tenies alguns privilegis. Caract. polítiques: aquest sistema s'anomenava democràcia popular. Diu que foverna el poble pq governa el partit comunista pq el partit representa el poble. Diu que no calen més partits ni eleccions. Per lo tant és una dictadura. A partir del 56-47 els EE.UU. i la U.S. desenvolupen unenforntament ideològic i es comença a formar els dos blocs pq necessiten tenir aliats pq volen guanyar.

1.2.Orígens de la tensió i de la ruptura (1946-1949):
Una causa és les diferents ideologies. Esdeveniments: 1: La istuació d'Europa després de la II Guerra Mundial es que la U.S. I el comunisme te un gran prestigi entre alguna població europea pq s'enfronten els feixistes i ho va fer Rusia.Els EE.UU. a partir del 47, el president dels EE.UU. ja fa un pla per aturar el comunisme a Europa=Doctrina Truman. Tenen por pq: Europa Occidental és on hi ha tropes dels EE.UU=els americans controlen pero els comunistes tenen prestigi aquí pq han tingut un papaer molt actiu en la resistència contra el nacisme. A França i Itàlia els partits comunistes són molt forts. EE.UU. tenen por que arribinel poder. Truman diu que no pot haver cap partit comunista dins el govern pq quan acaba la guerra es creen governs de coelisió (diversos països van junts) amb els comunistes però Truman diu que no els vol els comunistes sino no els i deixa els diners.
2: a Grècia entre el 46-49 i a guerra civil entre un govern que dona suport a la monarquia=EE.UU. i
G.B. i una guerilla comunista. Guanyen laGuerra EE.UU. i es queda el rei. La doctrina Thruman també s'aplica dins els EE.UU. pq no volen el comunisme pero no ni havia gaire. El 47 es crea la CIA. Entre el 47 i 54 es desenvolupen la cerca de bruixes (EE.UU.) La desenvolupa un senador=MC. Carthu=persecució de tot allo que sembli comunista. Es va crea el comite d'activitats anti americanes=tothom que es consideres que sigui comunista ha de anara declarar. Hi ha molts actors de Hollywood que van declarar a favor hi podien perdre la feina. Un altre exemple és el matrimoni de cientifics Rosemberg. Havien participat en el projecte atomic dels EE.UU. A principis del 50 els russos ja tenen la bomba atòmica. El govern EE.UU. els acusade pasar inforamció, que eren espies a la U.S. S'acaba el 54 pq el senador MC. Carthy comença a vigilarl'exercit i ja diuen prou. Dins de la doctrina Thruman s'aplica el pla Marshall entre el 48-49 a Europa Occidental. Pla Marshall era el secretari d'estat. Consistiex en un pla d'ajuda economic per Europa Occidental pero q no hi hagui comunists en el govern. Donen prèstecs per calor de 13 mil milions d'euros. Els europeus importen productes.
Mentrestant, a Europa de l'est: la U.S. El 47, crea una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guerra Freda
  • Guerra Freda
  • LA GUERRA FREDA
  • Guerra Freda
  • La guerra freda
  • guerra freda
  • La guerra freda
  • Guerra Freda

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS