Guillem Cifre De Colonya

Páginas: 7 (1601 palabras) Publicado: 20 de noviembre de 2012
QÜESTIONS D’HISTÒRIA DE L’EDUCACIÓ.

Juliàn Bueno Mateu & Pep Toni Rodríguez Bennàssar

o QUÍ ÉS GUILLEM CIFRE DE COLONYA?

Guillem Cifre i Coll (1852-1908), era fill de pagesos de Pollença. A poc temps de néixer va rebre una gran fortuna que provenia del senyor burgés propietari de les terres que conraven els seus pares.

Abans de fer l’acceptació de l’herència, el joveGuillem havia de complir dos requisits: el primer fou acceptar el llinatge de noble local i el segon haver acabat uns estudis universitaris.

Del 1869 al 1878 resideix a Madrid. Després d’abandonar la facultat de medicina, acabà la llicenciatura d’advocat. Fou cofundador de la Institución Libre de Enseñanza (1876), a on fou també professor auxiliar. Fou deixeble de Francisco Giner de losRios i Nicolás Salmerón, juntament amb el seu camarada i amic personal Manuel Bartolomé Cossío. Aquesta fou la vertadera etapa formativa que marcà la seva trajectòria.




o QUÈ VA FER?

Al 1878 quan Guillem torna a Pollença vol implantar el model educatiu de la ILE a l’illa. El seu objectiu és renovar l’educació mallorquina i que aquesta sigui accessible per a tothom. A finals des.XIX la societat mallorquina era gairebé analfabeta i fortament influenciada per l’Església.

Fou el primer en ajuntar el nins i les nines dins l’aula. Pretenia una educació integradora on el contacte amb la natura i els jocs substituïssin els càstigs. Creia en una educació totalment laica.

Fou un home compromès en la política i a través d’ella va lluitar contra el caciquisme iaspirava a aconseguir una societat més justa aportant eines que ajudessin a alliberar la classe baixa de l’època.

I dins l’àmbit econòmic, creà la Caixa d’Estalvis Colonya, la primera de l’illa. Insistia en la necessitat d’estalviar, per així aconseguir una societat més lliure i sobretot ajudar a la gent perquè poguessin aconseguir més bens materials a través dels seus estalvis i també alspetits propietaris perquè no haguessin de dependre tant dels usurers.

Guillem Cifre de Colonya fou un personatge exemplar i, en certa forma, únic en el context de la seva època. Ja sigui per la novetat de la seva obra pedagògica, social i econòmica que va engegar, com pel compromís personal i altruista que impregnà a totes les institucions que creà.




o QUÈ S’HA PUBLICAT SOBRELA SEVA OBRA PEDAGÒGICA?

Segons Salas, de l’obra pedagògica de Guillem Cifre no hi ha molta cosa publicada. I manco original seva. Després de la seva estància a la capital, va venir a Mallorca on es dedicà a fer coses; donar classes, fer política i la entitat financera. Però no escrivia. No ha deixat obra escrita. I tot el que hi havia de correspondència personal entre la ILE i els seuscol·legues professors republicans va ser cremada per la seva filla abans de marxar a Argentina.

Ben segur que si Cifre hagués quedat per Madrid en aquella època d’efervescència política i ideològica, avui els llibres d’història parlarien de Guillem Cifre de Colonya com precursor i personatge influent de l’educació laica i contemporània d’aquest país (Salas, 2012).



o REFERÈNCIESBIBLIOGRÀFIQUES.




• Bonnín, F. (1970). Guillermo Cifre de Colonya. Palma de Mallorca: Imprenta Alfa.

• Cerda, M. (1999). L'Escultisme a Mallorca. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat.

• Salas, P. (1999). Guillem Cifre de Colonya (1852-1908). Un sant que no anava a missa. Pollensa: El Gall.

• Salas, P. (2009). Els protagonistas de l’obra de Colonya.Col·laboradors o continuadors del llegat de Guillem Cifre. Pollença: Imprenta 4 colors.




o ALTRES.




Pere Salas i Vives. Dr. En Història Contemporània a la Universitat de les Illes Balears, ha tingut la gran amabilitat de concedir-me una entrevista per parlar de Guillem Cifre de Colonya abans Coll.

Hem tingut la topada a l’actual Biblioteca-Casal Cultural Guillem...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guillem
  • cifras
  • Cifrados
  • El cifrado
  • Cifrado
  • Cifras
  • cifrado
  • cifrado

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS