guion

Páginas: 5 (1128 palabras) Publicado: 17 de abril de 2013
-Introducció
Definició:El basquetbol, popularment conegut com a bàsquet, és un esport practicat entre dos equips de cinc jugadors en joc cadascun, que cerquen d'introduir una pilota dins de la cistella defensada per l'equip contrari, amb l'objectiu d'aconseguir més punts que l'adversari, tot respectant les regles del joc.
Esport:activitat física que té una federació i té normes fixes-Història: El bàsquet va néixer l’any 1891 als Estats Units, concretament, a la Universitat de YMCA, Springfield (Massachussets) on s’estudiava la carrera d’Educació Física. James Naismith, professor d’Educació Física, va voler crear un esport d’equip que es pogués practicar en el gimnàs durant el fred de l’hivern. Després d’analitzar els esports que es practicaven en aquell moment, com el rugbi, elfutbol, el beisbol, etc., va crear onze regles d’un joc, que avui coneixem com a bàsquet. És esport olímpic des dels Jocs Olímpics d'estiu de 1936, celebrats a Berlín.
-Regles:
Dimensions del camp: Una pista de bàsquet és un rectangle de superfície dura, llisa i lliure d'obstacles, que té entre 12,8 i 15,2 metres d'amplada, i d'entre 22,5 i 28,6 metres de llargada. El perímetre de la pista ha detenir dos metres de marge lliure d'obstacles. Al centre de la línia de mig camp hi ha el cercle central, que mesura 3,6 metres de diàmetre.
La pilota:
Circumferència: 68 - 73 cm
Diàmetre: 23-24 cm
Massa: 567 - 629 g

Cistella: El tauler de la cistella és d'1,05 metres d'alt i 1,80 m. d'ample. En la part central inferior, es troba un rectangle de 0,59 m d'amplada i 0,45 m d'alçada i que estàelevat del tauler per la part baixa 0,15 m, en l'interior del rectangle es troba el suport de la cistella que mesura 0,45 m d'ample. El cercle de la cistella ha de tenir un diàmetre de 45,7 cm.
Nombre de participants:
Jugadors: Només hi poden jugar un màxim de 5 jugadors alhora per equip. És freqüent que entre aquest 5 jugadors hi acostumin a haver dos pivots, dos alers i un base.
Suplents: Enun equip poden haver un màxim de 12 jugadors convocats, 5 jugadors juguen a la pista i un altres 7 romanen la banqueta.
Vestuari: normalment juguen en pantalons curts i amb una camiseta sense mànegues, sabates de deport és a dir deportives i no poden dur ni recades, ni collars... perquè es poden fer mal.
Regles bàsiques:
1. Passes: després d'haver botat la pilota i tornar a agafar-la no espoden donar més de dos passes, encara que tampoc no se'n permet donar dos i quedar-se estàtic; s'ha de deixar anar la pilota immediatament.
2. Dobles: un jugador no pot botar la pilota amb les dues mans alhora. Si un jugador bota i para de fer-ho, pot passar o llençar però no tornar a botar-la. Tampoc pot saltar amb la pilota agafada amb les mans i tornar a caure amb la pilota agafada sense haver-lapassat ni llençat.
3. Temps de possessió: el temps límit de possessió que té cada equip per a llançar i que la pilota toqui en el cercle o entri en la cistella és de 24 segons.
4. Camp enrere: l'equip atacant una vegada hagi passat la pilota al camp del contrari no podrà retrocedir-la fins al camp propi durant aquesta jugada.
5. Quan la pilota surti fora del camp serà llançada dins del camp ijugada per la primera persona que la toqui. En cas de dubte, l'àrbitre llançarà la pilota en línia recta cap al camp. La persona que treu disposa de cinc segons. Si triga més, la pilota passa a l'oponent. Si algun equip insisteix en perdre temps, l'àrbitre xiularà falta per aquest equip.
6. El temps serà de dues meitats de 15 minuts amb un descans de 5 minuts entre ambdues.
7. Els puntss'aconseguiran quan la pilota sigui llançada o colpejat des de la pista, caigui dintre la cistella i es quedi allí (sense caure), sempre que els oponents no toquin la cistella. Si la pilota es queda sobre la vora i un contrari mou la cistella, comptarà com un punt.
8. Els punts s'aconseguiran quan la pilota sigui llançada o colpejat des de la pista, caigui dintre la cistella i es quedi allí (sense...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • guion
  • guiones
  • Guiones
  • Guion
  • guion
  • GUion
  • guion
  • guion

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS