Història del Art - Roma (2n de Batxillerat)

Páginas: 27 (6656 palabras) Publicado: 14 de enero de 2015
Aqüeducte de Tarragona

Fitxa tècnica:
Titol: Pont del Diable, Pont de les Ferreres
Autor: Desconegut
Cronologia: Finals del segle I a.C
Tipologia: Obra d’enginyeria
Materials: Pedra Calcària
Dimensions: 26x249m
Estil: Romà Republicà tardà/imperial
Localització: Tarragona


Context Històric:


Els aqüeductes van ser inventats per els romans ja que la seva societat tenia una grandemanda d’aigua per a les necesitats bàsiques i uns hàbits higiènics. La ciutat de Roma posseïa una aigua de mala qualitat i aquesta escassetat els va portar a crear el primer aqüeducte de subministrament encarregat per Claudius Caecius.
La romanització va implicar l’extensió arreu de l’imperi dels usos econòmics i socioculturals de l’aigua assegurant la multiplicació de infraestructuras decaptació, transport i distribució de l’aigua per tot l’Imperi.
Aquest aqüeducte es construit a finals del periòde de la República del poble romà. Aquest periode comença amb la mort de l’últim rei Etrusc, fet que dona pas a que el poble romà sigui governat per un senat (una representació del poble) i per tant, els ciutadants tinguin dret a votar.
No cualsevol persona podia formar part d’aquestsenat, nomes tenien accés els Patricis, és a dir, gent amb llinatge dels considerats fundadors de Roma.
En aquesta època, Roma té gran interès en expandir-se i així ho fa, colonitzant i fent-se amb el control de tot el mediterrani, produint-se així la anomenada romanització.
Aquesta ansia per a expandir-se els porta diverses guerres com Les guerres Púniques que enfronten a Roma amb Cartago. Ésgràcies a aquesta guerra que es construeix el aqüeducte de Tarragona ja que el territori on esta construit estava situat a un punt de importància estratègica en el procés de conquesta del territori peninsular i se’ls hi va fer de vital importància crear una colònia ben urbanitzada que posteriorment es convertiria en la ciutat de Tarraco (l’actual Tarragona).
Aquesta arquitectura va ser utilitzada amb lafinalitat en la que s’havia construit (transportar aigua) fins a l’època medieval.
El periòde de la República acava amb la fi del segon i l’últim Triunvirat al 29 a.C. Aquest triunvirat era una alianza entre Marc Antoni, Cesar Octavi i Marc Emili.
Els diversos problemes entre els 3 governants van portar a que el senat romà, controlat per Octavi, declarés la guerra a Marc Antoni i al serderrotat, Octavi passés a anomenar-se August i a convertir-se en el primer emperador Romà donant pas al periòde de l’Imperi durant el segle I d.C
Analisi Formal:


L’art romà de la República és eclèpctic i pregmàtic, és a dir, esta influit per diverses cultures com la grega (a l’hora de utilitzar el sistema arquitravat o en les creences) i la etrusca (en l’ús de l’arc i la volta en la arquitectura)i és centra prioritariament en l’ús pràctic.
Els romans eren grans enginyers, moltes de les seves arquitectures eren grans obres d’enginyeria com els aqüeductes i van començar a apareixer noves arquitectures commemoratives com la Columna o l’Arc de Triomf.
Les escultures de l’art Republica s’acostaven molt al realisme on intentàven retratar amb la màxima similitud possible a la persona a la querepresentaven.
Les de l’art Imperial acostumen a ser més idealitzades ja que es representava al Emperador i no se’l volia representar amb imperfeccions.
Els romans donen pas a que sorgeixi un nou llenguatge artistic, el relleu històric, que consisteix en narrar una història a partir de relleus on un personatge es va repetint.

El pont del Diable es tracta d’un pont de 249 metres de llargada(l’unic tram sobre pont de tot l’aqüeducte de 18km) bastit sobre dues fileres d’arcades de mig punt sobreposades.
El pont està compost per vint-i-cinc arcs a la fila superior i onze a la inferior. Aquests arcs tenen una alçada de 5,7 metres i la longitud total de l’obra és de 217m i l’alçada de 26m.
El pont esta construiït amb carreus en sec (que no utilitzen cap tipus de material aglutinant)...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia Tema 2.
  • Art batxillerat
  • Filosofia de 2n de Batxillerat
  • Esquema filosofia 2n batxillerat
  • Unitat didàctica 2n Batxillerat. Història.
  • Història 2N De Batxillerat Vcens Vives
  • geografia 2n batxillerat
  • Història de l art 2n Lliurament

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS