Hist Ria De La Mancomunitat De Catalunya

Páginas: 2 (494 palabras) Publicado: 19 de marzo de 2015
3. Història de la Mancomunitat de Catalunya
3.1. Antecedents

L’any 1833, l’estat espanyol va ser dividit en províncies. Aquest fet va servir perquè el catalanisme, al final del segle XIX anésagafant més força. El 1882, Valentí Almirall va formar el Centre Català, una entitat catalanista que defensava els drets dels catalans. Pocs anys després, el 1892, es van aprovar les Bases de Manresa ones proposava una constitució catalana.
A principis del segle XX es va fundar la Lliga Regionalista, un partit polític català, format per la unió de la Unió regionalista i del centre nacional català.El 1901 van obtenir la seva primera victòria electoral dins de Catalunya. Prat de la Riba va aprofitar aquesta onada catalanista per arribar a ser president de la Diputació de Barcelona, des d'on vatindre força per poder negociar la creació d'un sistema de mancomunitats de províncies. El govern espanyol s'hi va oposar completament, i més encara després dels fets de la Setmana Tràgica de 1909. El16 d'octubre de 1912 els quatre organismes provincials (Tarragona, Girona, Barcelona i Lleida) van aprovar conjuntament per fer una preparació del que seria la  Mancomunitat Catalana que proposava laformació d'una assemblea formada per tots els diputats provincials i d'un consell permanent de vuit membres, dos per província. Un mes i mig després el projecte de Bases va ser entregat al presidentdel govern José Canalejas i el va presentar l'1 de maig de 1912 a les Corts com a projecte de Llei de Mancomunitats.

3.2 Periòde de vigència

El 6 d’abril de 1914 és oficial la mancomunitat deCatalunya i la seva constitució, aprovat a la Generalitat de Catalunya. La història de la Mancomunitat de Catalunya pot ser dividida en tres parts, segons la seva cronologia: període d’Enric Prat de la Riba,període de Puig i Cadafalch i la seva dissolució.

PERÍODE D’ENRIC PRAT DE LA RIBA

La primera etapa corresponent, després de la inauguració de la constitució de la Mancomunitat de Catalunya....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mancomunitat De Catalunya
  • Estatut De La Mancomunitat De Catalunya
  • hist ria t6
  • HIST RIA ALBA
  • Hist Ria Del Correu
  • HIST RIA DE LA POBLACI MUNDIAL
  • Hist Ria Econ Mica
  • Hist Ria Enfermeiros USA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS