Historia de la llengua 2n batx

Páginas: 13 (3005 palabras) Publicado: 25 de noviembre de 2011
1,Origen i evolució de la llengua catalana.

La romanització és el procés pel qual els romans van ocupar les terres de la Península Ibèrica (i pràcticament tota la ribera del Mediterrani) incorporant-la a l'Imperi Romà. Els territoris on la llengua llatina va arrelar i evolucionar s'anomenen la Romània, que es divideix en el bloc oriental(italià i romanès) i en el bloc occidental(portuguès,castellà, català, occità, francès, sard i reto-romànic). Centrant-nos en el nostre cas, ben aviat els pobles ibèrics es van fer seva la cultura dels colonitzadors, que tenia molt més prestigi, començant així el procés de substitució de la llengua autòctona de la zona colonitzada pel llatí. Primerament hi hagué una fase de bilingüisme amb un ús diglòssic de les llengües: la llengua col·loquial i lallengua culta, de relació amb la civilització, fins arribar a la desaparició de les llengües indígenes. Els dialectes constitutius corresponen, de manera general, a l'evolució del llatí que es va parlar a l'àrea que ocupen actualment: català septentrional, català central i català nord-occidental, amb exclusió de l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i el Capcir, que foren catalanitzades més tard.Els dialectes consecutius són el resultat del trasplantament del català des de les àrees originàries a unes altres zones com a conseqüència de repoblaments fets durant la Reconquesta o posteriorment. Per tant, comprèn les terres del sud, des de l'Ebre fins a Guardamar, les Balears, les Pitiüses i l'Alguer a Sardenya.

2,El català a l'Edat Mitjana.

Els primers textos en català es van distingiren dos tipus:
-Els textos religiosos: Els textos eren en llengua vulgar. Les Homilíes d'Organyà col·lecció incompleta de sis sermons de quaresma.
-Els textos jurídics: Ramon Berenguer I va escriure una llei, els Usatges, un aplec de normes jurídiques.
Els Usatges de Barcelona són el primer codi feudal que apareix a Europa, són importants per dos motius: perquè és la primera contemplaciólegislativa catalana, que delimitava deures i drets entre els comptes i els seus súbdits, i perquè és el primer intent seriós de fixar una terminologia jurídica. Ramon Llull. Mallorca (1232-1316). Home culte, que serà el primer autor que escriurà prosa en català. Com que no existeix un model de prosa catalana, va crear noves formes lingüístiques. Pel que fa al lèxic introdueix uns 7000 mots; i quanta la sintaxi, crea nexes de subordinació. Algunes obres: Llibre d’Amic e Amat, Fèlix o Llibre de les meravelles. Les Cròniques medievals, a mitjan segle XIII es comencen a escriure obres històriques en català, les quatre més importants són: la Crònica de Jaume I o Llibre dels Fets, on es narra les memòries de Jaume I, inclou fets Històrics i polítics; la Crònica de Bernat de Desclot, on l’autorcomença narrant fets anteriors a la seva època, però el gran protagonista és Pere II el Gran; la Crònica de Ramon Muntaner, que abraça des del regnat de Jaume I fins al d’Alfons III; i la Crònica de Pere el Cerimoniós. Les cròniques tenen en comú que narren una època comuna (segles XII a XIV aproximadament), tenen una intenció política (defensar la monarquia).
La Cancelleria Reial eral’organisme administratiu de la Corona catalanoaragonesa. Fou creada per Jaume I al segle XIII i va ser abolida al segle XVIII. Aquesta s’ocupava de redactar tota la documentació administrativa de la Corona. Els documents eren redactats en català, aragonès i llatí. La traducció, a partir dels textos originals, d’obres grecollatines, i les relacions que mantenien els funcionaris amb les corts d’Avinyó (França)i la Toscana (Itàlia), introduïren noves perspectives culturals que van marcar el pas de l’edat mitjana a l’Humanisme. La Cancelleria es convertí en el primer centre humanista de Catalunya. Els escrivans de la Cancelleria van crear un model de prosa català unificada, sense dialectismes, que serví com a model de la llengua per als documents administratius.
La instauració de la dinastia...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Qüestions de microbiologia (2n BATX)
  • Pató 2n batx
  • helenisme 2n batx
  • Bacteris 2n batx
  • geografia 2n batx
  • Resumen Historia 2n Batx Tema 11 i 12 (catalàn)
  • Tems 8 Kimica 2N Batx
  • Guía Para Tr 2N Batx

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS