Historia del derecho catalan

Páginas: 5 (1244 palabras) Publicado: 18 de noviembre de 2011
Desventures d’un jove droguer barceloní a la Vila de Pals (1620)

L’article de Anna Maria Corredor es basa en una causa judicial oberta el 1620 contra un individu, Simó Ferrer, droguer de Barcelona, que havia intentat desprendre’s d’unes monedes suposadament falses. Els fets van passar a l’Hostal de Pals, on Ferrer s’hi havia aturat per fer nit de pas cap a les illes Medes.

El document ,que es conserva en un dels lligalls del Fons Notarial de Pals, a l’arxiu històric de Girona, que reflecteix la mentalitat pròpia de l’època de la persecució del bandolerisme i el presumpte falsador es veu embolicat en un llarg procés del qual no se sap, malauradament el final. Les deposicions dels diferents testimonis ajuden a reconstruir una historia, de vegades amb matisos còmics, però que en elfons degué ser ben tràgica.

El document trobat recull: la denúncia i les deposicions dels diversos testimonis cridats a declarar així com l’interrogatori fet al presumpte acusat.

Cada implicat aporta la seva visió dels fets i, entre tots, es va bastint una història que no se sap ben bé com acaba, però que no es gens difícil d’imaginar si la interpretem situant-la en el context polític socialdel moment.

Denuncia del procurador:

En la denuncia trobem la data en que va tenir lloc els fets, concretament el dimarts 20 d’octubre de 1620. Va ser feta per el procurador de Sa Majestat el rei a la vila de Pals, Francesc Beulovi contra un tal Simó Ferrer, el jove droguer.

En concret el que s’està denunciant es un cas de circulació de moneda suposadament falsa, en concret sis rals.Amb la denúncia sabem també qui van ser els receptors de les monedes:

* Rafela Bonet, la hostalera
* Joan costa, el carnisser
* Montserrat Marquesa ( receptora real de les monedes).

Sabem igualment per quin concepte Simó Ferrer va donar els cinc rals a Rafela Bonet: eren per pagar una camisa que aquesta havia comprat per encàrrec seu a Montserrada Marquesa.

Una altrainformació que trobem al text de la denúncia es el lloc on passen els fets: l’escenari es l’hostal de Pals.

Es així com arran d’aquesta denúncia comença la investigació amb la crida dels diferents testimonis.

Les deposicions dels diversos testimonis i l’ interrogatori al presumpte acusat aniran responent a aquestes qüestions i aportaran informacions que ens faran conèixer amb força detall qui eraSimó Ferrer i les circumstàncies per les quals es veurà empresonat.

Després de les deposicions dels testimonis i l’ interrogatori de Simó Ferrer, el droguer barceloní, podem reconstruir els fets:

Simó Ferrer va aturar-se a l’hostal i va demanar a l’hostalera, en aquest cas Rafela Bonet, si li trobaria al poble algú que li volgués vendre una camisa, amb l’explicació de que arribava suat i laque portava estava bruta. Aleshores Rafela va anar a casa de Montserrada Marquesa per veure si tindria alguna per vendre. Marquesa li va treure dos camises i li va indicar el preu. Aleshores Rafela se les va endur a l’hostal i el droguer en va triar una per 5 rals. Rafela va donar a la seva fillastra Maria Serra les monedes per que les portes a la senyora Marquesa.

Aquí les deposicions escontradiuen una mica, ja que Maria Serra diu que va ser la pròpia Marquesa la que va descobrir que les monedes eren falses, la Marquesa diu que en cas de dubte les va portar a la notaria i va ser el prevere que en aquell moment estava amb el notari qui va dir que els rals eren falsos.

Finalment tots ( notari, prevere, la Marquesa i la Maria Serra es dirigeixen cap a l’hostal) i allí Simo Ferrerreconeix que les monedes son seves però que ell no ho sabia.

Desprès tenim l’interrogatori a Simó Ferrer, on aporta dos informacions importants:

* La primera ( explica el perque te al seu poder monedes falses) fa referencia a les circumstancies en les quals suposadament algu li va col.locar les monedes falses que li havien trobat, explica que el 10 d’octubre quan anava cap a l’Empordà va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • HISTORIA DEL DERECHO (catalán)
  • Redacción historia de amor (catalàn)
  • Derecho Tributario (Catalán)
  • Historia De Eslovénia (Catalán)
  • Democràcia en la història, models lliberals (català)
  • Historia Catal
  • Historia del derecho
  • Historia Del Derecho

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS