historia economica de la espanya contemporanea

Páginas: 6 (1304 palabras) Publicado: 18 de mayo de 2013
COMENTARI 1
El primer text està exposat per Alfons XIII, rei de Espanya des de el seu naixement el 17 de maig del 1886 fins la proclamació de la II República el 14 de abril del 1931. En 1902, en complir els 16 anys, Alfons XIII, popularment anomenat a Catalunya "a Cametes", va ser declarat major d'edat i va assumir les funcions constitucionals de Cap d'Estat. Durant el seu regnat va visitartotes les províncies espanyoles i va realitzar nombroses visites a l'estranger. Va morir el 28 de febrer de 1941.
El segon text està presentat per Albert Carreras i Xavier tafunell, el primer és un escriptor argentí. Carreres va estudiar piano des dels quatre anys, pintura, dibuix, escultura i gravat des dels onze, guitarra des dels 10 anys. L'obra d'aquest escriptor abasta un període sensible itumultuós de la història argentina. Tant els seus novel·les com els seus nombrosos contes prenen constantment dades de la realitat. El segon és doctor en història per la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​és professor d'història econòmica a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.
Ambos textos presentats són de tipus jurídic, ja que són uns documents que emanen d’un poder polític i te caràcterlegal

La idea principal del primer text es la llei de protección a la industria nacional que les Corts han decretat. Com ens mostra el text en uns dels articles ens diu que els contractes dels serveis i obres publiques sols serán admesos els articles de producció nacional. . Després el Govern podrá disposar que s’admeten proposicions de la industria estrangera per varios motius.
La ideaprincipal del segon text és la Història econòmica de la Espanya contemporània. Que pràcticament diu el mateix que el primer text però des del punt de vista d’altres autors.
El primer text va ser escrit el 15 de febrer de 1907 en la Gaceta de Madrid, on s'encomanava a la Junta el servei d'ampliació d'estudis dins i fora d'Espanya, les delegacions en congressos científics, el servei de informacióestrangera i relacions internacionals en matèria d'ensenyament, el foment dels treballs d'investigació científica, i la protecció de les institucions educatives a la ensenyança secundària i superior.
Pel que fa als dos primers aspectes -és a dir, les facilitats, i subvencions, per ampliar estudis dins i fora d'Espanya i per assistir a congressos científics- , la Junta prosseguia una sèrie d'intentsque venien realitzant-se de forma aïllada i incompleta pel Ministeri d'Instrucció Pública.
El segon text va ser escrit a Barcelona en 2004, que tracta sobre si Espanya ha crescut en aquests últims anys. No, en absolut, ens diuen els autors d'aquest llibre per a qui el problema central de l'economia espanyola al llarg dels segles XIX i XX és la convergència o divergència respecte dels països queavui constitueixen la Unió Europea. Per explicar per què Espanya encara no ha arribat a homologar-se amb aquests països, els professors Carreras i Tafunell ens proposen un excitant recorregut en el temps pels avatars de la història econòmica de l'Espanya contemporània, des de 1789 fins als nostres dies.
Els objectius amb que es va redactar el primer text, és posar alerta a la indústria nacional, dela llei que ha decretat les Corts. El propòsit que tenia Alfons XIII és que afirmant aquesta llei, s’aplicaria de forma ordenada.
Mentre que els objectius del segon text, és alertar als ciutadans que Espanya no ha canviat front la economia.
El destinatari del primer text és Alfons XIII, que va destinat a tots els ciutadans per a que sapiguen que volen fer les Cort en aquesta llei.
Elsdestinataris del segon text són Carreras i Tafunell, que també va destinat als ciutadans per a que vegen que Espanya no ha canviat, des de aquell temps fins ara.
A continuació definirem unes paraules:
El lliurecanvisme és la doctrina econòmica que propugna la no intervenció estatal en el comerç internacional, permetent que els fluxos de mercaderies es governin pels avantatges de cada país i la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia Economica Contemporanea De Venezuela
  • Historia Espanya
  • Història De Espanya
  • carreras, a y tafunell historia economica de la españa contemporanea
  • práctica 1.1 Historia economica social y politica contemporanea
  • História Económica de la España Contemporánea
  • Historia económica de la españa contemporanea
  • Historia Económica y Social Contemporánea

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS