Historia

Páginas: 14 (3489 palabras) Publicado: 27 de abril de 2014
10. La crisi del sistema de la Restauració ( 1898-1931)
Com a conseqüència de la forta commoció política del desastre de 1898 el règim de la restauració va entrar en una nova fase que es va iniciar abans de l'arribada d'Alfons XIII en complir la majoria d'edat el 1902 i es va acabar l'any 1931 amb la proclamació de la Segona República i la caiguda de la monarquia.

Durant aquesta fase elspartits dinàstics van iniciar una etapa de reformisme mentre que una nova generació de polítics i nous moviments socials irrompien en la vida política.

A Catalunya els partits dinàstics van ser desplaçats del centre de la vida política, que va quedar en mans de catalanistes i republicans.  Constitució de la Mancomunitat, primera forma d'autogovern català després del 1714.

1. REFORMISME DINÀSTICEl desastre de 1898 mostra les deficiències del govern de la Restauració i s'inicia un període de reformisme basat en les idees regeneracionistes. Aquesta segona etapa de la Restauració comença quan Alfons XIII compleix la majoria d'edat.

1.1. Fracàs del primer govern regeneracionista   
1899 Maria Cristina crida a formar govern a un nou líder conservador, Francisco Sivela per impular unapolítica reformista donant entrada a figures alienes a la política anterior com el General Camilo Polavieja o el líder del conservadorisme català Manuel Duran i Bas.

-Projecte de descentralització administrativa
-Nova política pressupostària que augmenta els tributs sobre els productes de primera necessitat
-Nous impostos per poder pagar els deutes de la guerra de Cuba.

Tancament de Caixes:Les noves càrregues fiscal imposades pel ministre Villaverde originen una forta protesta a Catalunya, ja que es neguen a pagar la contribució trimestral.

Un mes més tard el govern decideix embargar els morosos però l'alcalde, el doctor Bartomeu Robert s'hi nega i presenta la seva dimissió.

El moviment dóna lloc a una vaga general que s'estèn per arreu de Catalunya, I com a resposta el governempresona els morosos, suspèn les garanties constitucionals de Barcelona durant 17 mesos i declara l'estat de guerra.

Duran i Bas i Polavieja en desacord presenten la seva dimissió.
El tancament de caixes inicia una dinàmica que significa el trencament entre les èlits catalanes i els partits dinàstics. El catalanisme comença a consolidar-se com alternativa al govern de la restauració. Tambéposa fi a la política regeneracionista i es torna al torn dinàstic.

1.2. Les reformes de Maura i Canalejas
-1902 Alfons XIII fa setze anys i puja al tron aquest moment coincideix amb una renovació dels líders polítics dels partits dinàstics.

-1903 al Partido Conservador arriba Antoni Maura
-Partit Liberal després de la mort de Sagasta es consolida com a líder José Canalejas.

És una novageneració de polítics influïda pel regeneracionisme i que pretén impulsar reformes, tot i que manté el torn dinàstic i el falsejament electoral i no aconsegueix democratitzar realment la política d'espanya.

Antoni Maura:
-Projecte polític amb la cosigna de "Revolució des de dalt", que defensa la necessitat de reformar des del govern per impedir una revolta popular.
-Intenta dotar el sistemad'una nova base social "masses neutres" amb l'ajuda de les quals pretén formar un Estat fort , capaç de governar de manera eficaç.
-Promulgació d'una Llei electoral que fa més difícil el frau electoral.
-Signa acords amb la Lliga Regionalista per atreure el catalanisme al règim ( Projecte de reforma de l'administració local)
-Lleis socials ( Llei del descans dominical)
-Creació de l'InstitutoNacional de Previsión ( mesures per reactivar la indústria)
-Llei de la Colonització interior.
-Però la defensa de l'orde social va comportar una actitud molt intransigent a l'hora de mantenir l'ordre públic ( Setmana Tràgica de Barcelona.) Campanya de protesta contra la repressió ( Maura, No!)

José Canalejas:
-1910 nou govern liberal
-reformisme social més gran
-limitació del poder de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS