historia

Páginas: 16 (3913 palabras) Publicado: 19 de mayo de 2014








PRÀCTICA SOBRE LA SORTIDA AL MUME, ARGELES I LA MATERNITAT D’ELNA






INS CASSÀ DE LA SELVA
2n BATXILLERAT
CURS 2012-2013

1- Exili republicà espanyol
L'exili republicà espanyol es refereix al conjunt de ciutadans de l'Estat espanyol que durant la Guerra Civil Espanyola de 1936 a 1939 i la immediata postguerra es van veure forçats a abandonar la el territori idesplaçar-se a d'altres països per motius ideològics i de consciència o per temor a les represàlies per part del bàndol vencedor i del règim polític autoritari instaurat a Espanya, i que van romandre a l'estranger fins que l'evolució de les circumstàncies internes del país els va permetre tornar gradualment, encara que van ser molts els que finalment es van integrar en les societats que els van donarrefugi, contribuint al seu desenvolupament en alguns casos destacats.
Una gran part dels primers refugiats, fins a 440.000 a França segons un informe oficial de març de 1939, van haver d'afrontar inicialment condicions de vida molt dures, que es van agreujar com a resultat de l'esclat de la Segona Guerra Mundial i encara que molts d'ells van aconseguir tornar en els anys 1940, l'exili republicà"permanent" va quedar constituït per unes 220.000 persones de les quals moltes eren ex-combatents, polítics o funcionaris compromesos directament amb la causa republicana, però entre les quals hi havia també milers de parents i civils, juntament amb un nombre significatiu de nens, intel·lectuals, personalitats de la cultura i artistes, científics, docents, i persones de professions qualificades, laqual cosa va suposar un condicionant més en les conseqüències del conflicte en el procés de reconstrucció del país.
Els principals destins dels exiliats van ser Argentina, França i Mèxic, però també van ser emparats grups importants a d'altres països europeus i americans com Xile, Cuba, Veneçuela, República Dominicana, la Unió Soviètica, Estats Units i el Regne Unit.
En el transcurs dels anys,l'evolució política interna a Espanya i l'arribada de la Transició Espanyola amb la instauració de la democràcia, van permetre gradualment el retorn dels exiliats però també van ser molts que pel seu grau d'integració, van decidir romandre als països que els van donar refugi, on més tard van coincidir amb altres espanyols arribats com a emigrants per motius econòmics des dels anys 1950 o per un nouexili, el dels perseguits per la dictadura fins a 1975.
a) Explica que s’entén per Exili republicà espanyol. El conjunt e ciutadans que van marxar d’Espanya durant la guerra o immediatament despres a causa dels seus pensaments o per motius polítics.
b) Aproximadament quin va ser el nombre dels primers refugiats a França? Qui en formava part d’aquests exiliats? 440.000 entre els quals destaquenpolítics, ex-militars, intel·lectuals...
c) Digues les principals destinacions dels exiliats republicans a banda de França. Argentina,Mèxic,Xile, Cuba, Veneçuela, República Dominicana, la Unió Soviètica, Estats Units i el Regne Unit.
d) Compara el significat dels següents termes: exili, migració, diàspora i èxode. Tenen alguna relació entre ells? Si, tots volen dir marxar del teu lloc deresidència per anar a un lloc on podràs tenir una vida millor. L’unica diferència són els motius.

2. La fi de la Guerra Civil i l’exili republicà
L’1 d’abril de 1939 acabava el conflicte bèl·lic que durant tres anys havia enfrontat franquistes i republicans. La fi de la contesa va generar un èxode de ciutadans republicans
Per Jordi Finestres





Després de tres anys d'enfrontaments entreels franquistes i els republicans, l’1 d’abril de 1939 es donava per acabada la Guerra Civil espanyola. S'iniciava així la dictadura franquista. En els darrers temps de la guerra, abans de l'ocupació de Catalunya, mig milió de persones van creuar la frontera francesa. Per explicar-ho recuperem l’article 'El gran exili de 1939', publicat al número 78 de la revista SÀPIENS.

El gran exili del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS