Historia

Páginas: 5 (1155 palabras) Publicado: 20 de octubre de 2014
Qüestions que poden sortir l’examen de 20


1. Indica les causes de la Guerra de successió i valora les conseqüències que la derrota de l’11 de setembre va tenir per Catalunya.
2. Explica quan i per què es van promulgar els Decrets de Nova Planta
3. Valora els èxits i les limitacions del reformisme borbònic.
El corrent de pensament il·lustrat, d’origen francès, es va expandir per Europa.La principal característica és una confiança il·limitada en la raó. Els il·lustrats van criticar els principis en què es basava la societat estamental, van negar la transmissió hereditària de qualsevol virtut o privilegi i van afirmar la igualtat i el dret a la llibertat de tots els éssers humans. També van defensar la separació de poders i van plantejar el principi de sobirania popular.
AEspanya la introducció i la difusió de les noves idees il·lustrades va ser lenta i difícil. A partir del 1705 va sorgir una generació de pensadors que mostraven les seves preocupacions il·lustrades i van començar a criticar el model social d’Espanya.
Les preocupacions d’aquests il·lustrats eren l’educació i l’economia.

El despotisme il·lustrat es va iniciar a Espanya quan Carles III, amb ideesil·lustrades, va ocupar el tron.
Els primers conflictes van sorgir amb el motí de Squillance, una revolta popular contra les mesures de sanejament i ordre públic del ministre Squillance. Això va comportar que Carles III paralitzés les reformes i prengués mesures populars, com abaixar el preu d’alguns aliments bàsics.

El reformisme borbònic pretenia canviar alguns aspectes en els àmbits religiós,social i econòmic.
El monarca era regalista així que en l’àmbit religiós, va reclamar el dret a nomenar els càrrecs eclesiàstics, a controlar la Inquisició i a fundar monestirs, i va combatre l’intent de l’Església de constituir un poder dins de l’Estat. Un fet important va ser l’expulsió dels jesuïtes
En la qüestió social, es van limitar els privilegis dels nobles i es van declarar honestestotes les professions. En l’educació, es van reformar els estudis universitaris i les escoles d’oficis i es van crear acadèmies.
En l’economia, es van establir mesures per liberalitzar la industria i el comerç i impulsar el creixement econòmic. Un fet important va ser la creació de societats econòmiques amb l’objectiu de fomentar l’agricultura, el comerç i la industria, traduir i publicar llibresestrangers i impulsar la difusió de les idees fisiocràtiques i liberals.

El despotisme il·lustrat a Espanya el podem resumir amb la frase “tot per el poble però sense el poble”. Els il·lustrats a Espanya eren una minoria i les seves propostes tendien a reformar que no pas a canvia radicalment. No hi va haver una voluntat transformadora radical i per tant, els canvis que es van fer no van servirper canviar les estructures.
4. Respon dues qüestions sobre la liberalització del comerç colonial: Quin monarca va posar fi al monopoli del comerç colonial i quines mesures va decretar?
5. Enumera les causes del motí d’Aranjuez i relaciona aquest conflicte amb la invasió napoleònica.
Motí d’Aranjuez
Godoy i Carles IV van signar amb Napoleó el tracta de Fontainebleau, que autoritzava al’exèrcit francès a entrar a Espanya per atacar Portugal. Això va irritar la població ja que es veia evident que Napoleó volia controlar tota la Península.

Aquest fet va provocar un motí a Aranjuez, una revolta popular, però dirigida pel clero i la noblesa, que pretenia la destitució de Godoy i l’abdicació de Carles IV en el seu fill Ferran.
6. Indica quins grups formaven part dels dos bàndols:Afrancesats i patriotes.
Afrancesats: intel·lectuals, alts funcionaris, part de la noblesa. Creien en les reformes del nou règim.
Patriotes:
Noblesa, Església: volen tornar a l’Antic Règim amb Ferran VII.
Il·lustrats: volen Ferran VII, però amb un programa de reformes.
Burgesos, liberals: volen un sistema parlamentari liberal.
Poble sense ideologia: Lluiten contra l’invasor estranger.

7....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS