historia

Páginas: 8 (1817 palabras) Publicado: 7 de enero de 2015
SINTETITZA:
pag 75
A) Com es va dur a terme la implantació del liberalisme a Espanya? Quin paper van tenir les guerres Carlines? Quina va ser la repercussió el conflicte carlí a Catalunya?
Es va dur a terme amb una accidentada successió d'intents de definir-ho de maneres més o menys liberals  enfront de la resistència reaccionària representada pels carlins i els neocatòlics. Les guerresCarlines Foren l'origen del moviment polític carlí. Els sectors absolutistes van organitzar les partides reialistes, que van disposar d'un ampli suport a les comarques interiors de Catalunya.
B) En que va consistir la reforma agrària liberal? Quins objectius van tenir les dues grans desamortitzacions del segle XIX? Quan es van promulgar i quins bens van afectar?
La reforma agrària liberal és unprocés reformista que té com a objectiu la dissolució del conjunt de relacions productives de l'agricultura tradicional. Les desamortitzacions va consistir a posar al mercat, mitjançant subhasta pública, les terres i béns no productius en poder que els havien acumulats com a habituals beneficiàries de donacions, testaments i abintestats, a fi d'augmentar la riquesa nacional i crear una burgesia iclasse mitjana de llauradors propietaris. 
C) Quines diferencies hi va haver entre progressistes i el moderantisme? Com es va reflectir això en la constitució del 1837 i en la del 1845?
Els progressistes van a ser partidaris de la milícia nacional, el jurat popular, la sobirania nacional, l'ampliació del sufragi censatari, de la desamortització dels béns del clergat i el laïcisme. Per la seva banda,els moderats s'oposen a això i són partidaris de la sobirania compartida, les bones relacions amb l'Església i la restricció del sufragi censatari i els moderantisme son conservadors en matèria social i religiosa, els moderantismes espanyols van tendir a no concedir tanta importància a la separació Església-Estat. D'aquesta manera l'Església Catòlica va seguir gaudint d'un paper preponderant enla vida pública, ocupant-se per exemple de l'educació dels nens.
D) Quina situació es va produir a Catalunya durant la regència d’Espartero?
Revoltes a Catalunya, Barcelona davant un tractat comercial que perjudicava el tèxtil català, permetent l'entrada de tèxtils britànics.
E) Quins factors van propiciar la caiguda del regim moderat l’any 1868?
El juliol de 1856, un cop d’estat contra elgovern d’Espartero va acabar amb el Bienni Progressista. Els governs unionistes (del 1858-63 i els anys 1865-66) van impulsar un programa de reformes i de modernització de l’economia. Tant el governs dels unionistes com els dels moderats van tendir a reforçar el poder i la centralització de l’estat. Durant la dècada de 1850 es va consolidar un nucli conservador que s’expressava a través del ‘Diariode Barcelona’...

DEFINEIX:
Desamortització: acte jurídic pel qual els béns de mà morta tornen a la condició de lliures.
Bullangues: les Bullangues són els avalots que es produïren a moltes ciutats catalanes i especialment a Barcelona entre 1835 i 1843.
Guerra dels Matiners: fou una guerra civil espanyola del segle XIX, emmarcada en el context de l'enfrontament originat en el conflicte desuccessió dinàstica a la corona d’Espanya conegut genèricament com les guerres carlines i que tingué lloc entre el1846/47 i el 1849.
Milícia Nacional: fou una organització de ciutadans armats, diferent de l'Exèrcit o els cossos de policia, i similar a les que amb els noms de guàrdia nacional, milícia urbana o guàrdia cívica van tenir protagonisme en les grans revolucions liberals europees iamericanes.
Moderantisme: és una visió singular espanyola del liberalisme que consisteix a mantenir les formes amb un règim representatiu, però sense renunciar als privilegis que afavoreixen a les oligarquies de poder.
Progressisme: agrupa doctrines filosòfiques ètiques i econòmiques de certes tendències polítiques relacionades en la voluntat d'instaurar un progrés social en reformes
Carlisme: es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS