Historia

Páginas: 8 (1802 palabras) Publicado: 11 de marzo de 2013
Con la Dictadura de Franco la mujer perderá los derechos adquiridos, para pasar a estar subordinada a la figura del varón (padre o esposo) desempeñando el papel de madre y esposaLeer más en Suite101: La mujer durante la Segunda República | Suite101.net http://suite101.net/article/la-mujer-durante-la-segunda-republica-a48394#ixzz1vd2bbqF6
Con la Dictadura de Franco la mujer perderá los derechosadquiridos, para pasar a estar subordinada a la figura del varón (padre o esposo) desempeñando el papel de madre y esposaLeer más en Suite101: La mujer durante la Segunda República | Suite101.net http://suite101.net/article/la-mujer-durante-la-segunda-republica-a48394#ixzz1vd2bbqF6
EL PAPER DE LA DONA EN LA SOCIETAT ESPANYOLA
http://scielo.isciii.es/pdf/urol/v60n4/robotica1.pdf

A partir delsanys 20 del passat segle, el feminisme espanyol començaria a incorporar demandes polítiques a les reivindicacions socials, com el sufragisme i diverses lleis que asseguraven la igualtat de drets entre hòmens i dones. El 14 d'abril de 1931 es proclama la Segona República, la qual cosa suposava un ambiciós intent de modernització d'Espanya a l'apostar per la democràcia com a sistema polític.Legislació Republicana La Constitució de 1931 reconeixeria drets inèdits, fins a eixe moment, per a la dona com l'oposició del sexe com un fonament de privilegi jurídic (art.25) , la regulació de l'accés a càrrecs públics, la igualtat de drets electorals (art.36) i entre ambdós sexes en el matrimoni (art.43) , l'obligació de l'Estat com regulador del treball dels dones i la seua protecció de lamaternitat (art.46) .
La personalitat més destacada en la defensa de la concessió immediata del vot femení va ser Clara Campoamor; triada diputada al juny de 1931 pel Partit Radical. També va formar part de la Comissió Constitucional i va ser representant d'Espanya davant de la Societat De Nacions. L'aprovació del sufragi femení es va aconseguir amb el suport de les minories de dretes, gran part delsdiputats del PSOE i alguns Republicans. Escriurà El vot femení i jo, una defensa de la concessió del sufragi universal a les dones.

(...)Resolved lo que queráis, pero afrontando la responsabilidad de dar entrada a esa mitad de género humano en política, para que la política sea cosa de dos, porque solo hay una cosa que hace un sexo solo: alumbrar; las demás las hacemos todos en común, y nopodéis venir aquí vosotros a legislar , a votar impuestos, a dictar deberes, a legislar sobre la raza humana, sobre la mujer y sobre el hijo, aislados, fuera de nosotras. ("El voto femenino y yo")

Al començament de la República, la població activa femenina ascendia a poc més del 20% i la immensa majoria eren dones fadrines i viudes. La incorporació laboral d'estes va resultar més intensa en lesciutats i dins del sector servicis. Encara a pesar de la baixa representació laboral, cal destacar l'aparició de moviments socials formats per dones involucrades en organitzacions polítiques i sindicals.
Amb l'esclat de la Guerra Civil, passaran a exercir generalment, labors assistencials i en la rereguarda. La República va suposar per a la dona una gran aportació als drets politicosocials i laseua consideració com a ciutadanes. Però va significar un avanç més formal que real a causa de l'arrelament de certs prejuís, la discriminació salarial respecte a l'home i el breu període republicà que va impossibilitar dur a terme moltes reformes previstes."

"Amb la Dictadura de Franco la dona perdrà els drets adquirits, per a passar a estar subordinada a la figura de l'home (pare o espòs)exercint el paper de mare i esposa.
LA DONA DURANT LA GUERRA CIVIL (1936-1939)
El fracassat alçament de juliol de 1936 va catapultar les dones de l'Espanya republicana cap a noves activitats en el món polític i social. Si bé les reformes empreses després de la proclamació de la República van eliminar part de les traves que el col·lectiu femení havia de superar per a obtindre igualtat de drets,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS