Hola

Páginas: 2 (265 palabras) Publicado: 16 de febrero de 2013
La mancomunitat ( 1914-1920)
Primer organ administratiu despres del decret de nova planta. El seu objectiu era fer una politica propia de governar catalunya des deCatalunya.
proces de formació: comença l’any 1911-la diputacio de barcelona governada per la lliga regionalista va proposar mancomunar les 4 diputacions (barcelona, girona,lleida tarragona). El president, Canalejas, l’any 1912 va aprovar el projecte de mancomunitats
Oposicions: el partit coservador, presidit per Maura, part del partitliberal. L’any 1912 canalejas es assassinat i el senat bloqueja el projecte.
reacció a catalunya: campanya de protestes del partit català, no tenen president i a les eleccionsguanya el partit conservador. Aprova un decret: totes les diputacions es poden mancomunar pero nomes en ambits administratius. Al 1914 es construeix la mancomunitat decatalunya. Estava formada pel president Prat de la Riba, i organitzada amb 96 diputats( 20 de cada region) i un consell de 8 diputats fixos. El partit predominant: lligaregionalista.
el funcionament real de la mancomunitat va se en primer lloc que no va haver-hi cessio de competencies del govern central, i en segon lloc no va tenir per tantmodificacions pressupostaries, en tercer lloc xi el govern central veia alguna cosa extranya podia disoldre-la. Simplement podien fer les delegacions decidint des d’unpunt central.
presidents: prat de la riba-1917; josep puig i cadafalch-1923; alfons sala-1925 i nomenat expresament per primo de rivera
tasca de la mancomunitat: crear unainfraestructura de serveis publics i administratius: millora xarxa viaria: xistema postal i telefonic; fer un pla d’accio agraria: crear un projecte educatiu i cultural.
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • hola hola hola hola
  • hola hola hola hola hola
  • hola hola hhola hola y hola
  • hola hola hola
  • Hola Hola Hola
  • Hola Hola Hola
  • hola hola hola
  • Hola hola

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS