Homenatge a Catalunya

Páginas: 8 (1803 palabras) Publicado: 8 de abril de 2013
ORWELL, George (1969 [1938]): Homenatge a Catalunya Un testimoni sobre la revolució espanyola. Barcelona: Edicions Ariel. Hores de Catalunya
L’obra objecte d’aquesta ressenya és un testimoni d’allò que l’autor, George Orwell, va viure durant la seva participació en la guerra civil espanyola. Tot i que existeix una gran volum d’obres literàries que fan referència a aquest període de la històriad’Espanya, aquesta en particular ens mostra un punt de vista més proper a les milícies degut a la condició d’Orwell de milicià al front d’Aragó.
L’aparició del llibre va generar diverses opinions, com era d’esperar, ja que per una banda rebia les alabances d’alguns intel•lectuals i exiliats anarquistes que veien fidelment reflectit allò esdevingut, durant el període de disputes polítiques, aBarcelona. Però per l’altra rebia també les crítiques de comunistes o intel•lectuals d’esquerres, alguns amb inclinació Soviètica, per les seves crítiques a l’actuació del partit comunista a Barcelona. Tot i això, Orwell es continuà considerant socialista tot i l’animadversió que sentia pel totalitarisme de l’ URSS.
Aquesta no és l’única obra de l’autor, és ben coneguda la seva trajectòria com creadorde grans, i crítics, relats literaris com ara: Rebelión en la granja o 1984, entre d’altres. Nascut a l’Índia en 1903 esdevingué periodista i escriptor a Gran Bretanya. La seva obra va estar sempre influenciada per les seves experiències personals al llarg de la vida, que podríem classificar d’excepcionals. Per exemple, durant la seva joventut va formar part de les forces d’ordre colonial aBirmània. Una altre vivència que influencià la seva obra fou la seva posterior voluntat d’aproximació a les cotes més baixes de la societat londinenca i parisenca. Per últim, i més rellevant per l’obra analitzada a la present ressenya és la seva participació en la lluita antifeixista a la guerra civil espanyola. Orwell va arribar a Espanya al desembre de 1936, uns mesos desprès de l’alçament militarfeixista de Franco. Concretament arribà a Barcelona, amb la intenció d’escriure sobre el que esdevenia però se’n va anar com a milicià al front d’Aragó. Podríem dir, doncs, que l’autor és coneixedor de primera mà del que succeí durant aquells llargs mesos que va romandre a Espanya, per això l’obra ressenyada pot suposar un retrat acurat del que veritablement significava ser milicià del P.O.U.M., o dequalsevol altra milícia en el context particular de la guerra civil espanyola.

Contingut de l’obra
El llibre es basa en les experiències personals viscudes per l’autor durant la seva intervenció a la guerra civil espanyola com a integrant de les milícies del P.O.U.M. el Partit Obrer d’Unificació Marxista.
Al llarg dels catorze capítols que composen el llibre l’autor ens va relatant lesdiverses etapes del seu viatge a Espanya. Així doncs al principi Orwell relata com va ser la seva arribada a Barcelona, que en aquells dies era una ciutat colpidora de l’esperit revolucionari obrer. El sindicat obrer de tendència anarquista CNT , pertanyent a la Federació Anarquista Ibérica F.A.I., havia pres el control de la ciutat i l’ambient era, segons ens comenta l’autor, totalment encoratjador,arreu es veien banderes vermelles o vermelles i negres. Tot semblava, a ulls d’Orwell, un idil•li revolucionari tot i les mancances habituals en període de guerra, com era la mancança de productes alimentaris i de tot tipus o de fonts d’energia com el petroli o el carbó. Va allistar-se en aquest període dins les milícies del P.O.U.M, i va rebre instrucció a les Casernes Lenin de Barcelona fins que vaser enviat al front d’Aragó.
En els pròxims capítols ens parla de com va ser de dura la vida a les trinxeres un cop es trobava al front. En general descriu la situació com a tediosa per molts aspectes. Per una banda la majoria dels milicians destinats al front eren gent corrent, treballadors sense formació militar, ni coneixedors de l’ús d’armes. La majoria eren nois molt joves, llur desig...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • catalunya
  • Catalunya
  • Catalunya
  • L'independéncia de Catalunya.
  • Aus De Catalunya
  • independencia de catalunya
  • origenes de catalunya
  • La Industria A Catalunya.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS