hoquei

Páginas: 8 (1954 palabras) Publicado: 22 de marzo de 2014









Marina Lozano
20-3-2014
Educació Física
Història:
Com en altres manifestacions esportives podem trobar modalitats properes en èpoques llunyanes, es té registre gràfic de dues persones utilitzant pals ambuna pilota en l'Antic Egipte, fa 4.000 anys. Molts museus ofereixen proves que Grecs i Romans hi jugaven. Igualment existeix un relleu de l'Edat Mitjana a Europa on es poden veure dues persones jugant.
L'hoquei modern va fer la seva aparició a inicis de la segona meitat del segle XIX als col·legis privats anglesos. El primer reglament escrit apareix el 1852. L'any 1875 una societat londinenca dita'The Men Hockey Association' donà un bon pas per a corregir les antigues regles per tal de millorar el joc. El pas definitiu es va donar el 16 de gener de 1886 quan els clubs Blackheath, Molesey, Wimbledom, Earling, Surbiton, Teddington, Eliot Place School, de Blackhead; i Trinity College de Cambridge van constituïr la 'Federació d'Hoquei'. A finals del segle XIX ja era un esport molt popular,inclús entre les dones.
La 'Federació Internacional d'Hoquei va començar a funcionar a París el 7 de gener de 1924 i des de 1908 forma part dels Jocs Olímpics.
A Espanya es va començar a practicar abans de la I Guerra Mundial, però no va ser fins al 1923 que es constituí oficialment la 'Federació Espanyola d'Hoquei' a Barcelona.

Normes i reglament:
L’hoquei es un esport col·lectiu en el quals’enfronten dos equips d'onze jugadors cadascun (un porter i deu jugadors al camp), amb al objectiu d'aconseguir més gols que l'equip contrari. Un partit esta dividit en dos temps de 35 minuts cadascun.
Reglament:
-Quan es gol?
Per que un gol sigui vàlid, la pilota té que ser tirada per una atacant des de qualsevol punt situat dintre de l'àrea i traspassar del tot la línea de porteria, entreels dos pòsters i sota el travesser.
-Quan no es gol?
·Quan un atacant tira o desvia la pilota des de fora de l'àrea.
·Quan un defensa desvia la pilota en la pròpia porteria, sense ser tocada prèviament per un atacant dins de l'àrea.
·Quan en un penal córner el primer llançament (no flick) a porteria s'eleva per sobre de 46cm (altura de la taula de la porteria).
Infraccions:
·Jugar la pilotaamb el peu o qualsevol altra part del cos (a excepció del porter).
·Tocar la pilota amb la cara rodona del pal.
·Colpejar, agafar o desplaçar el pal d'un adversari.
·Agafar o empènyer un contrari.
·Protegir la pilota, com al futbol o bàsquet amb el propi cos, per evitar que el contrari l'agafi (regla d'obstrucció).
·Jugar de forma violenta i perillosa.
·Jugar la pilota amb el pal per sobrede les espatlles (amb excepció del porter, que té que procurar no crear perill a un contrari proper).
·Estar en fora de joc, que sols s'aplica en la zona de 23 metres de l'equip contrari. ·Estar a menys de 4'55m. de l'adversari que efectua un cop franc (treure de banda de porteria).
·Substituir durant el partit a més de tres jugadors. Un jugador substitut no podrà tornar de nou al camp.
Lessancions:
·Cop franc: Es sancionen amb cop franc totes les infraccions fetes fora de la seva pròpia àrea. No esta permès elevar la pilota en el cop franc.
·Treure de banda: Es produeix quan la pilota traspassa totalment la línea lateral del camp de joc. No es permet elevar la pilota quan es treu des de la banda.
·Treure de porteria: Es produeix quant la pilota surt per la línea de fons i ha siguttocada per últim cop per un jugador de l'equip contrari.
Es reprendrà el joc empunyant o colpejant la pilota des de un punt que estigui davant del lloc per on ha creuat la pilota la línea del fons.
·Penal córner: Per totes les infraccions no intencionades fetes dins de la pròpia àrea i per totes les infraccions intencionades de les defenses en la seva pròpia zona de 23 metres que eviten la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el hoquei
  • hoquei
  • Hoquei
  • Hoquei: modalidades
  • HOQUEI HERBA E
  • Hoquei
  • Hoquei
  • L Hoquei Sala

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS