II república

Páginas: 13 (3065 palabras) Publicado: 28 de agosto de 2013
La II República i la Guerra Civil:


La Segona República és una de las grans oportunitats perdudes de la història d'Espanya. Fou la gran oportunitat perduda de que a Espanya hi hagués una autèntica democràcia. Això no va ser possible, entre d'altres causes, perquè va esclatar la Guerra Civil.
Dates de la II República: 14 d' abril de 1931 - 18 de juliol de 1936, quan esclata la Guerra, ofins l'1 d'abril de 1939, quan acaba la guerra.
Què havia abans de la república? Una dictadura dirigida per Miguel Primo de Rivera, amb el recolzament del rei Alfons XIII. No havia llibertat política. COMPTE: Aquest Primo de Rivera és el pare de José Antonio Primo de Rivera, el líder de la FALANGE, el partit de caire feixista espanyol, assassinat al començament de la Guerra Civil, i màrtirper molts franquistes.







José Antonio Primo de Rivera.



El rei pensava que l'única forma de mantenir el control social al país era un govern format per militars. La crisi econòmica esclata l'any 1929 (Crack del 29) i afecta molt a Espanya.

L'incident de la Marxa Reial és un bon exemple de l'opressió durant la dictadura de Primo de Rivera. L'informació està treta dela wikipedia.
El Barça continuava sent el símbol de la resistència catalana contra el poder central, sobretot sota la dictadura del general Miguel Primo de Rivera (1923-1930). Els temps eren aleshores difícils per a qualsevol expressió de catalanitat. El dia 14 de juny de 1925,[2] el Camp de les Corts és escenari i testimoni d'un episodi que ha passat a la història del club blaugrana.
El clubhavia organitzat un partit contra el CE Júpiter en homenatge a l'Orfeó Català. Inicialment l'autoritat governativa no va concedir el permís i això va provocar que el dia del matx una gran quantitat d'aficionats i catalanistes es concentressin a les Corts. Finalment concedida l'autorització prèvia, i abans de començar el matx amb el públic a les graderies, la banda de música de la Brittish RoyalMarine (ancorada aquells dies en el port de Barcelona) va interpretar els himnes espanyol i britànic. El públic va xiular sorollosament mentre sonava la Marxa Reial i, ben al contrari, va aplaudir el God Save the King britànic. L'autoritat governativa, enfurida per l'incident, no trigà en reaccionar contra el club i en represàlia pels fets, el Camp de les Corts fou clausurat per a una durada de sismesos, que finalment fou reduïda a tres. El president Joan Gamper va presentar la dimissió.

Crisi econòmica + Força dels moviments socialistes (socialistes i anarquistes) + el desencant de l'opinió pública per la Monarquia, que havia recolzat una dictadura + Corrupció + entusiasme d'una part molt important de la població per la república = Renúncia de Alfons XIII, quedecideix abandonar Espanya, i adveniment de la II República.


Però quin és el detonant per que arribés la república?
L'any 1931 hi ha unes eleccions municipals, i guanyen les candidatures republicanes.



Aquest és l'al·legoria de la república, amb balança, el barret frigi i la bandera tricolor de la república. A l' esquerra, sobre un escut, es llegeix el lema de la Rev. Francesa,llibertat, igualtat i fraternitat.









Entre els polítics més importants de tota al república destaca aquest home: Manuel Azaña.







La república té com primera missió dotar al país d'una constitució. Aquesta constitució és la de 1931. Era una constitució molt progressista/moderna per la època. El text era molt llarg i definia aspectes del país amb moltdetall.
Ortega y Gasset dijo sobre ella: La constitución del 31 habría hecho llorar de felicidad a un campesino suizo, pero el problema era que los campesinos españoles no sabían leer.

El problema d'aquesta constitució queda definit d'aquesta manera: no era pas realista. Era molt idealista i no s'adaptava als problemes reals del país.

Analitzem la constitució:
Espanya és una república...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La ii republica
  • La ii república
  • La II Republica
  • II Republica
  • LA II República
  • Ii República
  • Ii Republica
  • La II república.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS