Impresionismo

Páginas: 23 (5502 palabras) Publicado: 12 de enero de 2013
L’ESMORZAR CAMPESTRE (Édouard Manet)
BIOGRAFIA: En un principi Manet va tenir una formació clàssica, coherent amb la seva procedència social (fill d’una família de la gran burgesia). Es forma a l’escola realista del seu temps i admira a Velázquez, Goya, la pintura holandesa i veneciana. Tots aquests coneixements el fan evolucionar en el seu art. Serà un artista partidari de la renovació de l’artdes de les institucions. “L’esmorzar campestre” va ser rebutjada en el Saló de 1863, cosa que el va fer anar a parar al Saló dels Rebutjats, i quasi bé sense voler el va convertir en el mentor dels joves impressionistes amb els quals, però, no va exposar mai. El seu estil es caracteritza per la col·locació de nus en temes contemporanis, l’abolició de volums, l’eliminació de les gradacions tonals,la insinuació d’algunes formes i la utilització de grans taques de color. Tots aquests elements li portaran a un rebuig per part de la crítica.

* DOCUMENTACIÓ GENERAL
•Autor: Édouard Manet.
•Cronologia: 1863.
•Estil: realisme – impressionisme.
•Tècnica: oli.
•Suport: tela.
•Localització original: va ser presentada al Saló dels Rebutjats del 1863.
•Localització actual: Museu d’Orsay(París).
•Tema: costumista (una dona nua acompanyada per dos homes vestits (segurament artistes), seuen a la gespa, mentre una altra dona allunyada del grup es refresca en un rierol).
•Importància: Manet va ser el primer pintor que va deconstruir la pintura introduint-hi elements que trencaven la rigidesa de la representació visual en la qual havia caigut la pintura del s. XIX. Per aquest motiu,els pintors impressionistes el van considerar sempre el seu pare o mestre artístic, encara que no participés en les seves exposicions. Amb aquesta obra podem afirmar que neix la pintura contemporània.

* ANÀLISI FORMAL
Elements plàstics
Dibuix: les figures es presenten sense línies de contorn, de manera que no adquireixen volum que les faci independent del fons. Predomina el color per sobreel dibuix. Tècnica pictòrica revolucionària: pinzellades curtes, soltes i juxtaposades unes amb les altres (base Impressionisme).
Color: defineix les figures i els hi dóna volum. Predominen els tons verds envoltats per els negres, blancs, ocres, blaus morats dels personatges i dels seus vestits. Tonalitats verdoses donen sensació de transparència a l’aigua del rierol.

Llum: es fon en elscolors i les ombres són taques de color que es juxtaposen. No hi ha clarobscur.

Composició tancada, piramidal (3 figures humanes: 1 gran triangle i 3 petits) i no unitària (segons alguns crítics
el grup central mostra els personatges en el seu món ja que no es miren entre ells).
Distribueix la composició en 3 plans horitzontals superposats (ho sabem pels esbossos):
- Natura morta (panera defruita, pa, els vestits de les dues dones).
- Dona nua que mira a l’espectador + 2 homes vestits (un d’ells també mira a l’espectador).
- Dona vestida amb roba interior en un rierol.
Tota l’escena està envoltada d’arbres.
Perspectiva lineal: el punt de fuga es troba situat al tros de cel pintat a la part alta de la tela. La profunditat es mostra mitjançant la

creació d’un espai en alçadaper mitjà d’efectes atmosfèrics i cromàtics; la clariana de tonalitats blavoses; violents contrastos cromàtics y per diverses tonalitats de verd en el paisatge.
Personatges: Predominen les figures planes, no modelades segons la normativa acadèmica del clarobscur. La noia del fons està desproporcionada en relació a la barca.

Temps: anecdòtic.
Ritme: repòs.
Estil:
* Pertany a l’inici del’Impressionisme, però no presenta les característiques comunes d’aquest estil.
* El seu estil es caracteritza per la col·locació de nus en temes contemporanis, l’abolició de volums, l’eliminació de les gradacions tonals, la insinuació d’algunes formes i la utilització de grans taques de color.
* La seva obra és pot relacionar pel contingut al “Concert Campestre de ticià” i a l’obra...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Impresionismo
  • impresionismo
  • impresionismo
  • El impresionismo
  • el impresionismo
  • Impresionismo
  • impresiones
  • Impresionante

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS