Indústria alimentària a catalunya

Páginas: 5 (1245 palabras) Publicado: 20 de abril de 2010
Transparència 1-2: Estructura indutstria alimenària

La indústria de l’alimentació i begudes és una de les principals especialitzacions productives de Catalunya. En termes de facturació representa gairebé un 17% del total del sector industrial del Principat, pràcticament la mateixa xifra que la branca química i farmacèutica, amb la qual comparteix el primer lloc en importància. Segonsl’aportació al valor afegit brut de la indústria, apareix en la segona posició, amb un pes específic d’un 11,1%, per darrere de la química i farmàcia. Finalment, si es considera la rellevància de cada branca sobre l’ocupació industrial catalana el sector esdevé el tercer en importància, amb un percentatge d’un 12,2% (al voltant de 78.000 treballadors), però precedida en aquest cas per la metal·lúrgia iproductes metàl·lics i pel tèxtil, confecció, cuir i calçat.
La indústria alimentària catalana està estructurada bàsicament en 13 sectors, tal i com és pot veure en el gràfic.
El sector càrnic és la indústria més important dins aquesta estructura conté el 30,98% del total de ventes netes amb 5.309.664 milions d’euros de la indústria total alimentària de Catalunya i té 746 empreses dedicades aquestsector de 3630 empreses dedicades a la indústria alimentària total, el que significa un 20,55%.
En quant a empreses 2510 conten amb menys de 10 empleats, 860 tenen de 10 a 49 empleats, altres 175 empreses de 50 a 199 i 76 superen els 200 treballadors.

Transparència 3: Posició indústria alimentària Catalana respecte Espanya

L’any 2008 la indústria de l’alimentació i begudes a nivell estatalva registrar un
lleuger descens de la producció en termes reals, mentre que, en canvi, a Catalunya
l’evolució va ser quelcom positiva.
L’ indústria agroalimentària juga un paper essencial al nostre sistema econòmic, constituint un dels sectors més importants en la indústria total.
L’ indústria alimentària catalana té un valor de ventes netes de 18.110 milions d’€ en el 2007, el que varepresentar el 22,1% del total generat per la indústria alimentària espanyola i un 3,5% del total generat per la indústria nacional; a més de donar feina de forma directa a 75746 persones a Catalunya ( un 20 % de la indústria alimentària espanyola); el 21,7 % en consum de matèries primes i 19,8% en inversions actius materials.
Segons aquesta taula Catalunya és la comunitat autonoma líder en el sectord’industries alimentàries d’Espanya, el segueix Andalusia (amb un 14,7% de ventes netes respecte la resta d’Espanya).

Transparència 4: Posició indústria alimentària espanyoa respecte europa

La industria agroalimentària es la principal activitat de la industria manufacturera
europea, representant el 14% de la seva facturació total i un valor superior a 836.000milions d’euros.

La industriaagroalimentària de la Unió Europea processa més del 70% de los aliments produïts en la mateixa (CIAA anual report, 2007).

Té aprox. més de 300.000 empreses en la UE, sent la majoria d’aquestes empreses pymes amb menys de 250 treballadors (un 99,1% del total). aquestes pymes donen feina a 2,7 milions de treballadors i representen el 48.5% del total de la producció de la industria agroalimentària enla UE.

La industria agroalimentària espanyola ocupa el cinquè lloc en quant a volum de producció darrera França, Alemanya, Itàlia y Regne Unit

Como passa amb la major part dels sectors industrials, les grans empreses tendeixen a ser les més avançades tecnològicament i operen a escala global, mentre que les petites -mitjanes empreses solen operar a escales geogràficament més reduïdes.

AEspanya la indústria de productes alimentaris i begudes és la primera rama industrial de tot el sector, segons l’ultima enquesta industrial anual d’empreses del INE a 31 de desembre del 2007, representant el 16,02% de les ventes netes de producte, el 17,27% del consum de matèries primes, el 14,65% de la feina industrial, el 12,50% dels gastos de personal, el 12,91% de las inversions en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Industria A Catalunya.
  • La Industria Alimentaria
  • industria alimentaria
  • Industrias alimentarias
  • Industria Alimentaria
  • INDUSTRIA ALIMENTARIA
  • Industrias Alimentarias
  • Industria alimentaria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS