Infografia endesa (català)

Páginas: 3 (709 palabras) Publicado: 5 de noviembre de 2011
Introducció
Endesa és una empresa espanyola del sector elèctric i d'aigües, fundada per l'Institut Nacional d'Indústria el 18 de novembre de 1944 sota el nom d'Empresa Nacional d'Electricitat, SA,com a part de la política autàrquica pròpia del primer franquisme, amb tal de controlar mitjançant una empresa pública un sector considerat estratègic. Des de 2009, i després d'una polèmica OPA, és unasubsidiària de l'empresa semipública italiana Enel.

Cotitza en borsa amb l'identificador ELE. És la segona empresa elèctrica a Espanya i forma part de l'Ibex 35. Està controlada per l'empresaitaliana ENEL (92% del capital). Fora d'Espanya, l'elèctrica opera a Itàlia, França, Portugal, Marroc, Xile, Argentina, Colòmbia, Perú, Brasil i República Dominicana.

ENDESA té més de 20 milions declients, amb una potència instal.lada de 39.643 MW i una producció de 137,1 TWh a 31 de desembre de 2009. El seu benefici net va ascendir a 3.430 milions d'euros en l'exercici 2009, un 52'2% menys queel 2008.
Les actuacions d'Endesa sovint han estat controvertides a causa dels seus impactes ambientals, com en el cas de la presa del riu Bio-Bío o les crítiques a la destrucció de la Patagòniaxilena.

Història
La seva capital va estar en mans de l'Estat fins que el 1988 va arrencar el seu procés de privatització amb una Oferta Pública de Venda (OPV) del 25 per cent de les seves accions.Aquest mateix any la companyia cotitza a la Borsa de Nova York per primera vegada. El 1994 es va vendre un segon paquet i dos anys després va ser transferida a la Societat Estatal de ParticipacionsIndustrials (SEPI, l'hereva de l'antic INI), que va abordar l'última fase de la privatització amb dues noves OPV, el 1997 i 1998, respectivament, passant a ser una de les múltiples empreses privades ambcapital públic a Espanya. Aquest últim pas es correspondria amb la directiva europea que establia per a l'any 2000 que tots els membres de la UE havien de tenir com a mínim un 30% del seu mercat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Endesa
  • Endesa
  • Endesa
  • Endesa
  • Endesa
  • Endesa
  • Endesa
  • endesa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS