Introducción a la filosofía de la historia

Páginas: 11 (2736 palabras) Publicado: 16 de diciembre de 2010
Ressenya
Introducción a la Filosofía de la Historia

Índex

1.- Fitxa Tècnica 3

2.- Notícia sobre l’autor 4

3.- Resum del llibre 5

4.- Opinió personal 5

1.- Fitxa Tècnica

- Autor: Joan Reglà i Campistol

- Títol: Introducción a la Historia: socioeconomía, política, cultura.

- Capítol: “Introducción a la Filosofía de la Historia”

- Lloc de la publicació:Barcelona

- Any de la publicació: 1979

- Nom de l’editorial: Teide

- Nom de la col·lecció: Obras básicas de formación cultural

- Edició: 2a

- Número de pàgines: 208 (sense il·lustracions)

- Altres: Enquadernació en tapa tova.

2.- Notícia sobre l’autor

Joan Reglà i Campistol (Bàscara, Alt Empordà, 1917 — Sant Cugat del Vallès, Vallès Occidental,1973). Historiador.

| |
| |

Doctor en filosofia i lletres i llicenciat en dret. Fou un dels primers deixebles de J. Vicens i Vives i adjunt d'aquest a la seva càtedra de Barcelona; col·laborà amb ell en la introducció a la Universitat de la metodologia històrica francesa dels Annales,de M. Bloch i L. Febvre. Es doctorà amb la tesi Francia, la corona de Aragón y la frontera pirenaica. La lucha por el Valle de Arán. Siglos XIII-XIV (1951). El 1958 obtingué la càtedra d'història moderna de la Universitat de Santiago de Compostel·la, però no arribà a ocupar-la perquè el mateix any guanyà la mateixa càtedra a la Universitat de València, on ensenyà amb òptima efectivitat docent finsel 1971. Juntament amb Tarradell, Dolç, Giralt i altres féu pujar el nivell científic i de catalanitat de la facultat; fou degà del 1961 al 1964. El 1971 entrà a la Universitat Autònoma de Barcelona i des del juny de l'any 1973 hi fou degà de filosofia i lletres. Després de publicar diversos estudis sobre temes relacionats amb la seva tesi, se centrà en els s. XVI i XVII i sobretot en elsproblemes del bandolerisme i dels moriscs: La cuestión morisca y la coyuntura internacional en tiempos de Felipe II (1953), Els virreis de Catalunya (1956), Felip II i Catalunya (1956), Serrallonga. Vida i mite del famós bandoler (1961), en col·laboració amb Joan Fuster, El bandolerisme català (1962), Estudios sobre moriscos (1964), El bandolerisme català del barroc (1966), Bandolers, pirates ihugonots (reedició molt reformada de Felip II i Catalunya) (1969). Autor també d'assaigs històrics, com Comprendre el món. Reflexions d'un historiador (1967), Introducció a la història del País Valencià (1969). Dirigí (i hi col·laborà) una Història de Catalunya (1969-72), molt original en concepció i execució. Pòstumament ha vist la llum Història de Catalunya (1974), que deixà inacabada. De la seva tascadocent formen part manuals escolars així com adaptacions i traduccions i diverses participacions en obres col·lectives de gran abast, com la Historia social y económica de España y América dirigida per J. Vicens i Vives. Li ha estat dedicat un volum d'homenatge per part dels seus deixebles (1975).

3.- Resum del llibre

La “Introducció a la filosofia de la història”, dins el llibre “Introduccióna la Historia: socioeconomía, política, cultura” de Joan Reglà, ens mostra a través dels historiadors més rellevants en aquest camp, el que significa la Filosofia de la Història i els diversos punts de vista que s’adopten al respecte.

Per començar, Reglà ens defineix la Filosofia de la Història com una tendència que “es proposa sistematitzar el sistema de desenvolupament de les societatshumanes, coma a punt de partida de l’elaboració d’una teoria sobre el conjunt de la Història Universal”. L’objectiu d’això consisteix en descobrir el sentit y la finalitat de la mateixa història.

Ens parla dels dos grans propòsits de la història que serien la finalitat y el sentit de la història en un cas i en el segon cas, el descobriment i la formulació de les normes que presidiran les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Introduccion A La Historia De La Filosofia
  • introducción a la historia de la filosofia
  • Jean Hyppolite. Introducción a la filosofía de la historia de Hegel
  • Introduccion a la historia de la filosofia
  • Introduccion a la historia de la filosofia
  • Introduccion a la historia de la filosofia
  • Introduccion a La Historia De La Filosofia
  • Introduccion a la filosofia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS