Joanot Martorell

Páginas: 3 (501 palabras) Publicado: 29 de mayo de 2012
JOANOT MARTORELL
Joanot Martorell nascut a València entre el 1413 i el 1415 és un dels més coneguts escriptors valencians i autor de la novel·la més famosa en llengua catalana: el Tirant lo blanc.Martorell fou un cavaller provinent de la noblesa valenciana de Gandia, bona part de la seua vida va transcórrer entre batalles y duels. Al 1437, té un conflicte amb el poeta Ausiàs March, queestableix capitulacions matrimonials amb Isabel, germana del cavaller, per que no s’hi vol casar perquè tem que no li pagarà la dot promesa. Joanot Martorell era aficionat a escriure lletres de batalla endefensa del que ell creia que eren els seus drets. En aquestes lletres Joanot Martorell es sent ofès i repta a batalla a mort (a ultrança) a l’agreujador, aquesta es una bona mostra dels seusconeixements tant en l’escriptura com en l’art de la guerra. Martorell va disputar nombrosos duels per tota Europa, però d’ells destaquen dos, sobretot per la transcendència que tenen al Tirant.
Entre 1437i 1445 va mantenir un enfrontament amb el seu cosí Joan de Monpalau (que havia deshonorat a la seua germana Damiata al no complir la seua promesa de casament) Joanot Martorell va requerir a la batallaa ultrança i va buscar jutge en les corts anglesa i portuguesa. Finalment la batalla no es va celebrar, però en la seua estada a Anglaterra on es va quedar per un any, es on va recollir bona partdels materials del Tirant. També a Portugal va conèixer l’Infant Gerran fill del rei de Portugal, al qual li dedicà el Tirant.
L’altre afer interessant es el que el va enfrontar front a Gonçalbod’Híjar (comanador de Muntalbà), fou un assumpte econòmic relacionat amb la venta d’un castell aquesta vegada tampoc es va celebrar la batalla, com no va poder venjar-se mitjançant les armes es va venjarnomenant-lo al Tirant; el nom de Muntalbà el rep un gegant ridícul que mor estúpidament de dolor.
Aquestes lletres varen provocar nombrosos enfrontaments per tota Europa, aquests enfrontaments,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Joanot martorell
  • Joanot Martorell
  • Joanot martorell
  • Joanot Martorell
  • Joanot Martorell
  • Joanot martorell
  • Joanot Martorell
  • Tirant lo blanc, joanot martorell

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS