Joanot martorell

Páginas: 2 (413 palabras) Publicado: 19 de noviembre de 2013
Els Martorell estan documentats a Gandia des de 1373 fins a 1400. L'avi de Joanot, Guillem Martorell, que tingué càrrecs en l'administració ducal la reial, aconsegueix aplegar una considerablefortuna. Els Martorell s'instal•len a València i viuen una època d'esplendor (1400-1435): el pare de Joanot, Francesc i el seu oncle Guillem (germà del pare) ostenten càrrecs reials i municipals, tenenpossessions a Murla, la Vall de Xaló, Faura i Almorig. Després, la família Martorell passa per uns anys de declivi (1435-1483), marcats per la crisi econòmica i social accentuada després de la mort deFrancesc Martorell.
Francesc Martorell i Damiata Abelló tingueren vuit fills: Galceran, Guillem, Isabel (casada amb Ausiàs March), Aldonça, Joanot, Jaume, Jofré i Damiata. S'estudien els germans deJoanot i els pleits en què es van veure embolicats.
Joanot Martorell És nomenat hereu universal pel seu pare. Participa en afers cavallerescos, com es demostra amb les lletres de batalla (amb Joan deMonpalau -per defensar l'honor de la seva germana Damiata-, Perot Mercader, Jaume Ripoll, Gonçalbo d'Íxer). Viatja a Anglaterra. Des d'Anglaterra, va a Portugal (finals de febrer-mitjans de setembre1439). Viatja a Nàpols (octubre 1440-març 1442), a Barcelona (18 de novembre de 1442 i 1 d'abril de 1450) i a Lleida (20 de juny de 1446). Amb aquests viatges (amb què pretenia de vegades salvar les sevespossessions), Martorell va invertir molts diners i acabà d'arruinar-se. Es veu obligat a vendre les seves possessions i embolicat en pleits per motius econòmics. Participa també en una accióviolenta: el 1449 assalta, junt amb un grup de moros, uns mercaders castellans a Xiva i és empresonat. A partir de 1450 ja no té casa pròpia a València i s'allotja a la del seu germà Jaume i la seva germanaDamiata.
Martí Joan de Galba, veí de Martorell, testimonia el 1465 que li deixava diners sovint. I hi ha documentades reclamacions a l'herència de Joanot Martorell. El manuscrit del Tirant anà a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Joanot martorell
  • Joanot Martorell
  • Joanot martorell
  • Joanot Martorell
  • Joanot Martorell
  • Joanot martorell
  • Joanot Martorell
  • Tirant lo blanc, joanot martorell

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS