JOSEP PLA RESUM

Páginas: 8 (1853 palabras) Publicado: 25 de octubre de 2015
JOSEP PLA


INTRODUCCIÓ


(1)Josep Pla va néixer el 1897 a Palafrugell i va morir el 1981 a Llofriu. És l’escriptor català més conegut i llegit de tots els temps. La seva vida ha sigut una pura dedicació a la literatura i sobretot el periodisme. Durant la seva carrera com a escriptor, va haver de fer front atacs, controvèrsies i a tota mena d’obstacles que la vida mateixa li posava al davant.Tot i així, mai es va rendir, i va aconseguir amb esforç complir els seus objectius.
(2) Com altres escriptors catalans, ja que era de cultura francesa, anava en contra del moviment noucentista del moment. Els seus models literaris van ser Stendhal i Proust, encara que la seva influència ideològica va ser per part de Leopardi, Voltaire i Montaigne. Des de molt jove, es va plantejar la literaturacom a professió. Quan va exercir de corresponsal de premsa a França, Itàlia, Anglaterra i Rússia, va escriure cròniques polítiques i culturals.
(3)En les seves primeres obres,  ens descobreix que la seva vida d’escriptor és més dura del que creia. és amarga però dolça al mateix temps. Quan explora el món, es queda fascinat al veure la naturalesa. Va començar a escriure tan sols amb un quadern i unllapis a la mà. Tenia el costum d’escriure les coses noves que veia al seu voltant. Necessitava expressar de la manera més adient com era el paisatge que visualitzava a cada moment.
(4)Per una part, se sentia encantat al veure com era la realitat, però també li era un suplici no saber com descriure amb les paraules més precises tot allò que estava veient. De tal manera que els lectors tinguessinles mateixes sensacions que a ell li transmetia l’entorn. Com que Pla estava obsessionat en poder mencionar tots els detalls,  va començar a utilitzar els adjectius, per fer-nos veure la seva visió de la vida. La frase havia de ser  juxtaposada, i exacte. A part d’això també havia de ser melòdica.


PALAFRUGELL, CARRER NOU, 49
Pla va passar en el Carrer Nou els seus primers anys de vida.  Només erauna criatura i ja tenia fama de bon jan. Els seus pares, Josep Pla i Vilar  i Maria Casadevall i Llac, passejaven el seu fill pels carrers com si lluïssin un vestit nou. La seva vila natal, en concret aquest carrer, transmet a Pla una sensació estranya entre melanconia i eternitat al llarg d’aquest “trist i llarg” recorregut. La seva casa, era un habitatge corrent, típica de la zona. Força alta iencarada als quatre vents. Això feia que la tramuntana no passés desapercebuda. Les estances de la casa, durant l’hivern eren com neveres enormes i buides, a diferència de les que a l’hora de màxim sol eren enlluernades i escalfades plenament.
Pla es descriu com a una persona no gaire endreçada i admet que les coses ben ordenades l’atreuen. Admirava contemplar la senzillesa de les coses.PALAFRUGELL, CARRER TORRES I JONAMA
La casa de la família Pla, al carrer del Sol (on es traslladaren al cap d’un temps, al 1904), ara carrer de Torres i Jonama, és en l’actualitat la residència particular d’una neboda de Josep Pla.
La seva gent va rebre la visita dels seus amics, la casa tenia èxit. Els amics del pare d’en Josep l’anomenaven Tonet. En la època en que vivia Josep Pla a l’hivern hi haviatemperatures bastant baixes, hi havia tramuntanes fortes i que duraven molt dies. Després d’això el país quedava en un estat de fatiga, com si haguessin passat una malaltia.


PALAFRUGELL, PLAÇA NOVA
Aquesta plaça és el centre neuràlgic de la vida palafrullenca.  S’hi troba el centre Fraternal, el Cercle Mercantil i les restes de la muralla de Palafrugell.
També hi ha la taverna Gervasi, queencara que sigui una taverna sense cap mena de secret, la típica d’un poble de tradició pairal, presenta una particuliaritat característica en la que Pla es fixa a l’hora de relatar les seves vivències.
Els dies de mercat i els diumenges a la tarda hi havia molta gent que sortia, tothom feia activitats.
Quan els forasters van arribar, la taverna d’en Gervasi va quedar com a centre del poble, i des...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Josep Pla
  • Josep Pla
  • resum pla de millora
  • LOS JUEGOS DEL HAMBRE RESUMEN PLA LECTOR
  • Josep Montaner, Resumen Capítulo Libro ``Arquitectura Y Crítica´´
  • Resum Ambaixador Josep Alay
  • Resumen de un pla de mercadeo
  • Rectes en el pla (resum)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS