Resum Ambaixador Josep Alay

Páginas: 22 (5266 palabras) Publicado: 24 de marzo de 2015
AMBAIXADOR A LA CORT DEL GRAN MOGOL
Josep Lluís Alay
Introducció a l’edició de l’obra “Ambaixador a la cort del Gran Mogol”, Pagès Editors, Lleida (2002).
CONTEXT HISTÒRIC
Les circumstàncies històriques que van acompanyar la biografia d'Antoni de Montserrat no poden considerar-se les més propícies per desenvolupar i conduir amb èxit el diàleg entre cultures i religions que el jesuïta català vaprotagonitzar a l’Índia.
Al llarg del segle XVI, Europa occidental s'havia partit en dos grans blocs a causa de la Reforma de Luter i la resposta de Roma en el Concili de Trento. Una Europa del sud, representada per Portugal i Espanya, s’erigia en defensora de l’ortodòxia catòlica romana, mentre que al centre i al nord triomfava el reformisme luterà i calvinista. A Roma, l’enemic se sentia dins. LaSanta Inquisició reviu amb força durant aquest segle de descobriments i conquestes, alhora que apagava qualsevol espurna de diàleg amb les civilitzacions que missioners i conqueridors descobreixen a Amèrica, Àfrica i Àsia. D’altra banda, des de la caiguda de Constantinoble al segle xv, l’lmperi otomà no ha fet més que guanyar terreny pel flanc oriental, i la mar Mediterrània veu les seves costesamenaçades per les naus del Gran Turc. Es respira de nou a la catòlica Europa la irrupció de la Mitja Lluna. Al llarg de la segona meitat del segle XVI, Felip II d'Espanya i 1 de Portugal es revela com el suprem defensor de l’ortodòxia catòlica romana, mentre que a l’altre extrem del Mediterrani, els soldans eleven l’lmperi otomà al seu màxim exponent.
En aquest context d'enfrontament a tres,entre catòlics i protestants europeus, i tots els cristians contra els otomans musulmans, Montserrat descobrirà en l’Índia mogol d'Akbar una illa de llibertat de pensament, de tolerància i d'esplendor cultural. Aquells soldats de Déu i del Papa que viatgen disposats al martiri per defensar la creu s'adonaran ràpidament que a la cort d'Akbar calen paraules i no sang. Al llarg de la narració deMontserrat, és possible contemplar la gran sorpresa i neguit que provoca a l’autor, l’esperit de llibertat que regna a la cort índia. En alguns moments, fins i tot, és el mateix Montserrat qui es mostra «massa» prudent a l’hora d'opinar. És més papista que el Papa i Akbar l’ha d'animar a expressar-se en llibertat.
El Papa de Roma necessita «soldats de Crist» en els nous mons desvetllats pels conqueridorseuropeus. La fundació de la Companyia de Jesús per part de sant Ignasi de Loyola proveirà de «tropes» a aquest nou «exèrcit» de missioners i Antoni de Montserrat serà un dels testimonis més rellevants dels primers anys de vida de la Companyia de Jesús a Catalunya, Portugal i Àsia.
 
 CATALUNYA I PORTUGAL (1536-1574)
Antoni de Montserrat va néixer l’any 1536 a Vic (Osona) en el si d'una famílianoble de la ciutat. De ben petit van enviar-lo a Barcelona a completar els seus estudis. A la capital catalana, Montserrat va conèixer els primers membres de la Companyia de Jesús i es diu que va trobar-se amb sant Ignasi de Loyola. Aquests encontres van influir molt en el jove Montserrat, de manera que va decidir unir-se al nou orde dels jesuïtes. Posteriorment, va ser traslladat a Portugal on vaser ordenat sacerdot el 1561. Des de ben aviat, va mostrar la seva predisposició a servir en les missions de Brasil o de l’Índia, encara que aquesta oportunitat no li arribaria fins alguns anys més.
Mentrestant, a Portugal, va dedicar-se a l’estudi del llatí i va exercir com a prefecte de l’església de Sant Roc de Lisboa, després de passar per Coïmbra. Durant els seus anys de residència a Portugal,va viure alguns moments difícils durant les terribles plagues de pesta que van afectar el país el 1569.
Alguns indicis apunten a una estreta relació de Montserrat amb la cort portuguesa, especialment amb el malaurat rei Sebastià, al qual el jesuïta català hauria fet d'instructor. Val a dir que, com queda de manifest en la seva obra i biografia, Montserrat es va sentir sempre molt proper a la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • alaya
  • Josep Montaner, Resumen Capítulo Libro ``Arquitectura Y Crítica´´
  • JOSEP PLA RESUM
  • JOSEP
  • josep
  • Libro: crítica, autor: josep maría montaner, resumen de la pag 7 23
  • resumen 2º tema de ciencia política una introduccion de Josep Mª. Valles
  • ¿Qué Es Política? Resumen Capítulo I. Ciencia Política. Una Introducción. Josep M. Vallès

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS