LA CATALUNYA AUTONOMA

Páginas: 3 (701 palabras) Publicado: 4 de octubre de 2015
LA CATALUNYA AUTONOMA
La Generalitat provisional i l’Estatut de Nuria
Les negociacions amb el govern provisional de la republica van donar lloc al reconeixement d’un govern autonomic anomenatGeneralitat de Catalunya. Aquesta nova institució va quedar a mans de republicans i catalanistes d’esquerres.
La tasca principal d’aquest govern va ser la elaboració d’un estatut d’autonomia. Amb aquestafinalitat es va nomenar una comissió d’experts que hauria de redactar l’estatut. Els 46 membres de la comisio es van reunir al santuari de Nuria i van redactar un projecte d’estatut que va ser lliuratal govern.
L’estatut de Nuria partia del fet que la republica havia de tenir un carácter federal, i que la sobirania residia en el poble de Catalunya. Definia a Catalunya com un estat autonom i elcatala com una llengua oficial. La generalitat assumia competencies exclussives en l’esenyament, la cultura, la policía i l’ordre public, la sanitat, l’agricultura,…En quan al finançament autonomic laGeneralitat disposava de la gestio dels impostos dierectes mentre que els indirectes els gestionava el govern central. El estatut va ser aprovat per majoria.

L’estatut d’Autonomia del 1932
A Catalunyales eleccions generals van dona com a guanyador al partit d’esquerra republicana. Com a mostra d’aquest suport nombrosos intelectuals, republicans i politics es van incorporar al partit. El mateix anyFrances Macia va presentar l’estatut a les corts de Madrid.
Fora de Catalunya els partits de dretas es van mostra en contra de les pretensions de Catalunya especificades en l’estatut de Nuria, ja queconsideraven que posava en perill l’unitat española. Van organitzar protestes contra l’estatut i van organitzar boicot contra els productes catalans.
En aquest assumpte hi havien tres opinions: ladel govern central que estaba a favor de donar-li a Catalunya una autonomía moderada, la dels parlamentaris catalans que demanavan la autonomía amplia, i l’oposició de dretes que defensava una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Segona República I La Catalunya Autònoma
  • LA SEGONA REPÚBLICA I LA CATALUNYA AUTÒNOMA (1931-1936)
  • La Segona República I La Catalunya Autònoma
  • LA 2a REPÚBLICA I LA CATALUNYA AUTÒNOMA
  • catalunya
  • Catalunya
  • Catalunya
  • La segona república i la catalunya autònoma (1931-1936)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS