La Corona D Aragó Dels Segles XVI Al XVIII La Literatura Popular Dels Segles XVI Al XVIII El Renaixement

Páginas: 4 (971 palabras) Publicado: 25 de octubre de 2015
El renaixement
Al segle XVI, els renaixentistes van voler ser l’antítesi de l’edat mitjana, que consideraven grollera i ignorant. Aquest moviment cultural emulava la civilització clàssica, lloaval’ésser humà i va començar a construir una societat laica. A Catalunya no hi havia cort reial i, per tant, la literatura catalana no tenia ni mecenatge ni demanda ni difusió. Malgrat tot, aquesta va serforça vital, amb exponents tan brillants com Serafí o Despuig.
El Renaixement abraça el període que va des del darrer terç del segle XV fins als inicis de la segona meitat del segle XVI. Elsescriptors van abandonar el català a favor del llatí i del castellà. Es conrea un llatí ric i elegant, imitant els autors clàssics i eliminanant les paraules i expressions corruptes del llatí vulgar. Apartir del segle XVI, però, el llatí va perdre força i el castellà va anar guanyant posicions com a llengua de cultura. Els intel·lectuals van decidir abandonar la fosca cultura medieval i recuperar lalluminosa cultura grecollatina.
Escrivien en castellà perquè així els textos podrien arribar a les Corts. Ja que eren a Madrid.
El Renaixement, però, no va ser una revolució sorgida del no-res, sinóuna evolució gradual respecte de l’edat mitjana, que va estrenar un nou sistema ideològic i estètic. La recuperació del món clàssic es va notar en totes les disciplines del saber. Des de l’art fins ala filologia, passant per l’arqueologia i el dret.
Els gèneres de la comèdia, el diàleg, l’oda o l’epístola; i els temes clàssics com la mitologia, l’amistat i l’amor platònic. Es van instaurar unsprincipis estètics que pregonaven la imitació com a origen de la creació literària, el decòrum o adequació, l’harmonia com a màxim valor artístic o la finalitat ètica i cívica de la literatura, quetenia com a objectiu reformar la societat. Van restituir, interpretar i anotar els textos clàssics; assimilar les seves idees i els valors que contenen; i imitar i emular els seus models literaris,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La literatura dels segles de transició: xvi – xvii – xviii
  • L´Espanya dels Borbons(segle XVIII)
  • Resum De La Literatura Dels S. Xvi, Xvii I Xviii
  • literatura culta segles XVI XVII i XVIII
  • La literatura en els segles XVI XVII i XVIII
  • AL SEGLE XVI
  • narrativa segles XVI XV
  • imperis colonials segle XVIII

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS