La Decadencia Valenciana

Páginas: 3 (746 palabras) Publicado: 29 de abril de 2012
LA PÈRDUA LA NOSTRA LLENGUA

La decadència és el període literari que comprén els segles XVI, XVII i XVIII i que fa referència a la producció culta escrita en la nostra llengua.
La decadènciacomençà amb la nova disnastia castellana dels Trastàmara en la Corona d’Aragó(finals del segle XV) quan la llengua castellana que imposaren aquests anà desplaçant el valencià.
Aquesta decadència afectàsoles a la llengua culta i escrita, però la llengua oral i escrita de les classes populars continuarà sent el valencià.

La decadència es pot dividir en tres segles XVI, XVII i XVIII dins dels qualsvaren aparèixer tres moviments literaris i aprincipis del segle XVII

❖ SEGLE XVI

En el segle XVI, la Corona d’Aragó queda lligada al projecte de Monarquia Hispànica gestada pels ReisCatòlics. Es tendix a imposar una concepció unitarista d’Espanya, en el que tendiren a imposar una concepció unitarista d’Espanya, tant en l’aspecte politic, religios i cultural. Els monarques governarenamb un sentit absolutista amb que instauraren la Inquisició. Els Àustries perjudicaren els interessos de la Corona d’Aragó introduïnt virreis, governants i funcionaris castellans i prohïbiren el comerçamb el Nou Món.
Els problemes dels Àustries junt al descobriment d’Amèrica, amb la qual cosa varen pujar els impostos per mantenir les guerres i la mà d’obra barata varen donar lloc a la 1a Guerrade les Germanies(1519-1522). Es varen enfrontar els nobles contra els camperols i burguesos en la qual la noblesa va triomfar.
La Guerra de les Germanies va accelerar el procés de substituciólingüística ja que l’aristocràcia va assumir cada vegada més el castellà com a llengua pròpia
Es va presentar una diglòssia en que la literatura culta s’escrivia cada vegada més en castellà i la literatura dela nostra llengua quedava circumscrita a l’àmbit popular.
En aquest segle també cal dir que com a moviment literari va sorgir el Renaixement i com a corrent de pensament l’Humanisme.

❖...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Valenciano
  • valenciano
  • Valenciano
  • Valenciano
  • Valenciano
  • Valenciano
  • valenciano
  • Valenciano

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS