La forma com a permanència

Páginas: 6 (1360 palabras) Publicado: 26 de diciembre de 2009
La forma com a permanència

Quan algú que pensa s´atura, tot allò que no és aquell que pensava inicia el moviment, comença a fluir. L´observador quiet ho veu tot canviant.
Contràriament, aquell que pensa està ell mateix en moviment i el propi moviment és un intent d´aturar allò que té al seu voltant.
No és fàcil trobar un cas en el que donar forma no sigui un pensar per tal d´organitzar demanera estable alguns elements. Una forma es va constituint quan aquell que la pensa va fixant les parts una en relació a l´altra. Els elements entren en contacte en funció del lloc que ocupen i, a mesura que tot es situa, el conjunt es va estabilitzant i cada part s´immobilitza en relació a les altres. La poesia, els mites, la música, la pintura o el treball del volum i l´espai són el resultatd´accions de fixació, les formes que esdevenen imatges s´aturen i aquest és el seu interès. Aturar és necessari per a poder mirar ja que allò que ha agafat forma es torna una “cosa a la mà”, que podem llegir. Podem llegir un complex joc de relacions que la seva fixació ens fa intel·ligible.
En la poesia les paraules es carreguen de significat quan s´organitzen en imatges, quan es concreten en unaforma a la que la fixació de les paraules ens ha donat accés. En els mites, els actes dels sers mitològics i les seves conseqüències també s´organitzen en imatges, en construccions que relacionen fets i que són models de relació de les persones amb el món. En els mites les imatges són dinàmiques, són esdeveniments que es dibuixen en una seqüència fixada.
Els objectes d´art són construccionsformals amb capacitat de proposar relacions entre elements significants. L´acció de les arts visuals, com la de la paraula, també és de fixació, d´organització de volums i d´espais. Hi ha una posada en relació de parts que eren independents i que en la seva organització adquireixen significats.
La organització d´elements formals que constitueix una imatge pot tenir qualitats narratives molt diverses.Entre les moltes qualitats de significació possibles d´un objecte d´art hi ha la fixació de fets que fan referència a situacions relacionals. Una interacció d´una persona amb un objecte o amb una altra persona, segueix un determinat ordre en els esdeveniments, uns itineraris complexos que la forma pot convertir en imatges, fer-los visibles. La disposició formal que constitueix un objecte d´artpot suggerir accions i esdevenir “el rastre” d´actes, d´interaccions posades en una forma estable. D´aquesta manera, tant la imatge significant com el seu significat són un determinat ordre d´elements posats en relació.
En les relacions entre persones hi ha aspectes molt fluents i molt dinàmics, molt invisibles, que conviden a ser aturats, per exemple els elements que donen forma a un diàlegentre parlants. La forma d´una interacció serà una conseqüència de la posició que ocupa cada interlocutor en relació a l´altre, ja que la relació no és ni l´un ni l´altre sinó alguna cosa que es situa entre tots dos. Un intent de dibuixar aspectes relacionals entre dues persones ha de ser un donar forma a l´espai que es troba entre els parlants.

Una proposta: les categories espacials deverticalitat i horitzontalitat poden utilitzar-se per donar forma a la qüestió de la igualtat-diferència en les relacions interpersonals. Alguns fets poden ser aturats en l´espai, de manera que aspectes que tenen relació amb la igualtat i la desigualtat entre parlants quedin traduïts a forma i es facin, d´alguna manera, més visibles.
Podem pensar que un diàleg en situació d´igualtat entre elsinterlocutors pot ser una experiència de transformació, de millora i de benestar si aquest “ser igual” fa referència a la posició dels parlants en la dimensió vertical, al fet que un no es troba per sobre o per sota de l´altre en la mútua valoració. Hi ha una igualtat en la dimensió dalt-baix.
Les relacions entre persones en situació de diferència també poden ser causa de transformació millora i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • CAMBIOS DE FORMA PERMANENTE
  • Cambios De Forma Permanentes
  • La Resiliencia, Trabajando Permanentemente Con Ella En Una Forma Silenciosa
  • como se forma y como se legaliza una empresa
  • El Matrimonio Concebido Como Sacramento Y Su Permanencia
  • COMO HACER UNA AUTORIZACION PERMANENTE DEL IMSS
  • Democracia como forma de gobierno
  • Como se forman las sales oxacidas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS