La Guerra De Cuba

Páginas: 3 (608 palabras) Publicado: 31 de enero de 2013
baTEMES D’HISTÒRIA D’ESPANYA L’època de la Restauració Borbònica (1875-1902)

La Guerra de Cuba i Filipines: el final d’un Imperi
A finals del XIX, Espanya mantenia un Imperi colonial força gran.A Àfrica: la franja nord del Marroc, l’Ifni, el Rio de Oro (Sahara Occ.) i Rio Muni (Guinea Eq.) Al Carib: Cuba, Puerto Rico i la part occidental de l’illa de Santo Domingo Al Pacífic: les Filipines,l’illa de Guam, i alguns altres arxipèlags menors (les Carolines, les Marianes ...). Guerra dels 10 Anys (1a Guerra de Cuba, 18681878) --------------“Guerra Chiquita” (1879)

La debilitat econòmicai les dificultats polítiques feien difícil un control real de la metròpoli espanyola sobre les seves colònies. Condicions per a la inestabilitat política a Cuba:  Incompliment dels acords de la Paude Zanjón  Insuficiència en el procés de reformes (rebuig del projecte d’Estatut cubà el 1893)  Política altament proteccionista, que dificultava les relacions comercials de la burgesia criolla. Interessos comercials i d’expansió imperialista dels Estats Units.  Qüestió de l’esclavitud (abolida el 1888) Inici de la Segona Guerra de Cuba (1895-1898)

Grito de Baire (1895) Insurrecció generala Cuba sota el lideratge de José Martí.

1895-97 – Ofensiva de l’exèrcit espanyol (V. Weyler) - Estratègia de la “concentració de rebels”, que causà una extraordinària mortalitat. 1897-98 – Elgovern liberal intentà la reconciliació (concessió de l’autonomia a l’illa), però no fou possible per la intervenció dels EUA. Abril de 1898 - Esclat de la Guerra Hispano – Nord-americana, en el dobleescenari de Cuba i de les Filipines

Febrer de 1898 – Incident del Maine al port de l’Havana

Les flotes dels EUA van aconseguir ràpides i fulgurants victòries sobre les esquadres espanyoles aSantiago (Cuba) l’1 de maig de 1898 i a Cavite (Filipines) el 3 de juliol.

TEMES D’HISTÒRIA D’ESPANYA L’època de la Restauració Borbònica (1875-1902)

Les derrotes militars davant el poder naval dels...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • guerra de cuba
  • Guerra de cuba
  • Guerra de cuba
  • GUERRA DE CUBA
  • Guerra de Cuba
  • Guerra De Cuba
  • La Guerra de Cuba
  • La Guerra De Cuba

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS