Guerra de cuba

Páginas: 6 (1454 palabras) Publicado: 26 de abril de 2011
LA GUERRA DE CUBA
( 1868 – 1898 )

Índex:

1. Introducció
2. Causes
3. Desenvolupament
1. 1a Guerra de Cuba (1868-1878)
1. Pau de Zanjón
2. Esclat de la 2a Guerra de Cuba
3. 2a Guerra de Cuba (1895-1998)
4. Entrada dels EUA
5. Conseqüències

1. Introducció
La Guerra de Cuba és el nom que van rebre diversos conflictes que es van produir durant la segona meitat delsegle XIX entre les autoritats espanyoles i els revolucionaris cubans per tal d'obtenir un autogovern i la independència de Cuba. Tot i que el conflicte del 1898 és el conegut com a Guerra de Cuba, en veritat el conflicte per la independència cubana va començar l’any 1868 i va acabat el 1898 a mans dels Estats Units.

2. Causes

Les causes econòmiques que van fer que es produís aquesta guerravan ser diverses. Durant aquest període Cuba era afectada per la crisi econòmica dels anys 1857 i 1866.
La regió occidental estava més desenvolupada, tenia més esclaus, la producció era major i hi havia més facilitats de comerç que a la zona oriental. Això feia que molts hisendats orientals s'arruïnessin.
Una altra causa va ser que Espanya imposava alts impostos i tributs al seu gust i hisostenia un rígid control comercial que afectava enormement l'economia nacional.
Espanya també utilitzava els recursos de l'illa per a assumptes completament aliens a l'interès dels criolls, com finançar guerres en el continent (més de la tercera part del pressupost nacional), desenvolupar la colònia de Fernando Poo i altres. Aquestes despeses es feien en un moment que es necessitava un fort projecteinversionista per a modernitzar la indústria sucrera, la qual cosa empitjorava la situació de l'Illa.
La comprensió de la necessitat d'introduir el treball assalariat com única via per a fer avançar la indústria sucrera, i els cubans sabien que això mai s'assoliria sota el domini espanyol.
Altres causes que també van fer sorgir la guerra van ser de caràcter polític. Per exemple, Espanya nopermetia als cubans ocupar càrrecs públics i negava als cubans el dret de reunió, a no ser que fos sota la supervisió d'un cap militar.
A Cuba no existia la llibertat de premsa i era il·legal crear partits polítics. A partir d’això va començar la maduració d’un pensament independentista entre els cubans.
I les de caràcter social, a Cuba hi existia l'esclavitud, que a més de ser cruel era un fre per aldesenvolupament econòmic de l'illa, doncs el desenvolupament de la tecnologia feia imprescindible l'ús d'obrers qualificats.
Encara hi havia una marcada divisió de classes socials i hi també existien prejudicis racials.
3. Desenvolupament

3.1 1a Guerra de Cuba (1868-1878)

La Guerra dels deu anys, ( també coneguda com La Guerra Gran) va començar el 10 d’Octubre de 1868 sota la direccióde l’advocat Carlos Manuel de Céspedes i recolzat per un grup de patriotes, que volien la llibertat i la independència de l’illa. Durant els primers dies la revolea gairebé va fracassar. Va haver-hi una revolució que va començar aquesta primera etapa de la guerra, anomenada “ Crit de Yara”. Céspedes va atacar la masia de Yara l’11 d’octubre. D’aquí pren el seu nom aquesta revolució, encara quel’atac a Yara no va ser victoriós.
La revolució de Yara es va estendre a través de tota la zona oriental de Cuba i grups de patriotes es van reunir en diverses parts de l’illa per donar suport a Céspedes.
El 10 d’abril de 1869, una Assemblea Constituent va tenir lloc al poble de Guáimaro, ala província de Camagüey. Céspedes va ser elegit president i el General Ignacio Agramante i Loynaz i AntonioZambrana, principals autors de la proposta de la Constitució Espanyola, secretaris.
Céspedes va morir en una emboscada per tropes espanyoles el 27 de Febrer de 1874.
Com a resultat dels successius desastres, el 8 de Febrer de 1878 els organismes constitucionals del Govern de Cuba van ser dissolts i les negociacions per a la pau van ser començades a Zanjón, Port-au-Prince.
El 10 de Febrer de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • guerra de cuba
  • La Guerra De Cuba
  • Guerra de cuba
  • GUERRA DE CUBA
  • Guerra de Cuba
  • Guerra De Cuba
  • La Guerra de Cuba
  • La Guerra De Cuba

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS