LA GUERRA FREDA

Páginas: 18 (4445 palabras) Publicado: 28 de mayo de 2014
TREBALL 1 –FONAMENTS DEL MÓN CONTEMPORANI

CONFLICTES BÈL·LICS DEL SEGLE XX I LES SEVES CONSEQÜENCIES.







































Núria Ruzafa Prats
1369677
22 Abril 2014
EUROPA AL 1914


En el mapa mostrat s'observa la divisió territorial d'Europa l'any 1914, just abans de l'esclat de la Primera Guerra mundial. La formaven un conjuntde països amb diferents situacions polítiques que consistien els imperis multinacionals centrals de caràcter autocràtic, que eren règims vestigials de l'Antic Règim, règims autoritaris moderats per institucions parlamentàries, e règims parlamentaris i constitucionals sorjit als països industrialitzats durant el segle XIX i règims liberals en els quals el parlamentarisme era imperfecte.

Lapersistència dels règims autoritaris com a vestigis de l'Antic Règim es manifesten en estats i imperis. El vell imperi Austrohongarès, malgrat havia introduït algunes reformes de caràcter semi parlamentari, com el sufragi restringit i llibertats públiques entre altres, seguia estant sota el poder de l'emperador que dominava els pobles eslaus, els quals aspiraven a aconseguir independència nacional.L'Imperi turc conservava alguns territoris europeus sota un govern autoritari, però estava en procés de desmembrament a causa de revolucions internes que intentaven imposar reformes per a democratitzar el país, però l'esclat de la guerra va frustrar aquest procés. Finalment a l'Imperi Rus els tsars seguien exercint el poder absolut, i a l'igual que passava a l'imperi Otomà, els tímids intents derevolució van quedar frustrats per la guerra.

A part dels vells imperis, també es trobava en el bloc d'autoritarisme el nou imperi Alemany, sorgit després de la unificació territorial del 1871. Es trobava en una situació ambigua, ja que malgrat tractar-se d'un sistema constitucional, el kàiser exercia el poder de manera autoritària i sense control parlamentari. En la mateixa situació es trobavenels estats de Bulgària i Albània.



Contràriament, els estats que es trobaven en una situació de govern constitucional i parlamentari eren la República francesa i la corona de Gran Bretanya. Els sistemes d'ambdues potències garantia la divisió de poders, l'existència de cambres representatives, defensa de drets individuals i col·lectius i pluralitat de partits polítics entre altres processospolítics liberals. Els estats de Sud d'Europa, com Espanya, Itàlia , Portugal, Grècia, Sèrbia i Romania intentaven dur a terme una democratització i instaurar un règim liberal, però aquests processos estaven frustrats pel fort pes de l'encara existent noblesa agrària i l'endarreriment econòmic dels països. Aquests factors dificultaven enormement la consolidació de processos democràtics, que es veieninterferits pel falsejament electoral i el caciquisme.

Territorialment, trobem els antics estats europeus, com Gran Bretanya, Espanya, França i Itàlia i al nord Noruega i Suècia. La ja citada reorganització territorial culminada l'any 1871 va consistir en un llarg procés d'unificació de 39 micro estats al llarg de la segona meitat del segle XIX va donar lloc a l'imperi alemany i l'imperiaustrohongarès era format per l'imperi d'Àustria que reconeixia com a monarquia interna autònoma la corona d'Hongria. Tenia sota el seu domini imperial els pobles eslovè, serbi i croata, que aspiraven ser independents. L'imperi Rus es mantenia com a un bloc uniforme, i finalment, la reorganització dels Balcans que havia tingut lloc després de la crisi dels anys 1912 i 1913 havia potenciat l'ampliaciódels territoris de Bulgària, Sèrbia i Grècia amb la conseqüent reducció territorial de l'imperi Turc.























EUROPA AL 1919
















El nou mapa d'Europa corresponent a l'any 1919 s'estableix al acabar la guerra i pactar el tractat de pau de Versalles, que establia que els territoris vençuts havien de cedir una serie de territoris....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guerra Freda
  • Guerra Freda
  • LA GUERRA FREDA
  • Guerra Freda
  • La guerra freda
  • guerra freda
  • La guerra freda
  • Guerra Freda

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS