La Ii República (2N Batx)

Páginas: 2 (316 palabras) Publicado: 26 de octubre de 2012
La II república

La proclamació de la república (14-4-1931)
El dia 12 d’abril es van convocar eleccions que van suposar el triomf de les forces republicano-socalistes i que van donar lloc ala proclamació de la 2na república el 14-4-1931.
Aquell mateix dia el rei Alfons XIII, obligat per les circumstàncies, marxa cap a l’exili sense renunciar als seus drets dinàstics. Un copproclamada la república es va formar un govern provisional format pels integrants del pacte de Sant Sebastià i presidit per Niceto Alcalá Zamora. El primer que va fer aquest govern va ser convocareleccions generals (28 de juny de 1931), que seran les primeres eleccions netes des de feia molts anys i que van comptar amb el triomf de les forces republicano-socialistes i on hi va haver un70% de participació.
Cal destacar 2 coses: La gran quantitat de partits que s’hi van presentar i la desaparició dels partits monàrquics. Una vegada escollides les noves corts, s’encarregarà auna comissió la redacció de la nova constitució.

La constitució del 1931:
A l’hora de la seva redacció van haver-hi 2 qüestions que van provocar les evidències: Les relacions ambl’església i el problema de les autonomies.
-Defineix: “L’estat espanyol com una república democràtica de treballadors de tota classe on s’estableix que tots els poders emanin del poble”
-Sufragiuniversal als majors de 23 anys i es fa extensiu per primera vegada el dret a les dones.
-L’estat espanyol es definia com a integral, contemplant la possibilitat del dret d’autonomia de diferentsregions.
-Declaració de drets molt àmplia, no només polítics sinó també socials i de l’àmbit de l’ensenyament.
-Separació de poders: Legislatiu (corts unicamerals), executiu (president, capde govern i consell de ministres) i judicial (jutges i tribunals de justícia). Dins del judicial, com a novetat s’instaurarà el jurat popular i justícia gratuïta pels més necessitats.
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Qüestions de microbiologia (2n BATX)
  • Pató 2n batx
  • helenisme 2n batx
  • Bacteris 2n batx
  • geografia 2n batx
  • Tems 8 Kimica 2N Batx
  • Guía Para Tr 2N Batx
  • II República

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS