La literatura de postguerra

Páginas: 2 (403 palabras) Publicado: 1 de mayo de 2014
LA LITERATURA DE POSTGUERRA
Situació sociolinguistica de la postguerra
La 2ª república española va suposar un canvi. La constitució republicana proclamava Espanya como un república federal, unamena d’estat descentralitzat. Al juny de 1932 es va aprobar l’Estatut de Catalunya i l’oficialitat de la llengua catalana. El Pais Valencià i les illes Balears seguien el mateix cami i hi va haverdiversos intents de projecte d’estatut que no van arribar a quallar per l’esclat de la guerra.
La llengua sota el franquisme
El 1939, després de la guerra quedaren abolits tots els progressos politics ilinguistics de la república.
La fi de la Guerra civil española va donar pas a la llarga dictadura del genera Franco. La prohibició de la llengua i dels drets civils, l’exili de gran part delintelectuals, la censura, la moral estricta i la imposició d’un partit únic van ser les notes dominants de la nova situación política.
Cronología
è 1939-1946. Epoca de máxima repressió, amb les execucions,les prohibicions i la desaparicio de la vida publica de tots aquells que defenien la llengua. Aquesa situacio va compotar reunions clndestines a cases particular i les edicions d’obres d’amagat, ambel pagament previ dels lectors interessats.
è 1946-1956. Amb el final de la 2ªGM la repressio franquista s’alleuja. Tornen les representacions en Català, es creen algunes editorials. La llengua tornaa l’us literari, encara que la tasca clandestina continuà a les universitats.
Narrativa
Els narradors no comencen a editar fins ben entrada la década dels anys 50. La lenta recuperacio de lanarrativa s’havia de produir a 3 nivells: autors, editors i lectors. Les tendencies narratives foren molt variades.
è Novel·la fantástica i d’evasió
L’evasio de la realitat va ser una de les alternativesa la difícil situacio creadora dels novel·listes. L’humor, l’ironia, el fons historic barrejat amb la fantasia, la presencia de personatges historics i inventats, l’erudició barrejada amb dades...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Literatura valenciana de postguerra
  • Literatura Española De Postguerra
  • literatura postguerra
  • Literatura De Postguerra
  • Literatura Postguerra
  • Literatura valenciana selectivo (postguerra)
  • Postguerra
  • Postguerra

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS