La primera Guerra Mundial

Páginas: 6 (1449 palabras) Publicado: 27 de agosto de 2014
LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL

La gran guerra/ guerra europea/ gran guerra europea, aquests son els noms amb que s'anomenava abans. El títol de “guerra mundial” no es va posar fins que es va popularitzar la Segona Guerra mundial.
Al començament del segle XX, Europa es la mestressa del món, amb 5 potencies, Gran Bretanya, Alemanya, França (aquestes tres estan molt industrialitzades i van creargrans imperis colonials), Àustria-Hungría, Rússia.
3 PROBLEMES
1. Alemanya es desenvolupa industrialment. A avançat industrialment a Gran Bretanya i França, però l'imperi colonial dels alemanys es mes petit. Van arribar una mica mes tard al repartiment del mon. Era conscient de que el seu desenvolupament futur com a estat econòmic, no es podria mantenir la seva situació destacada sense colònies,sense expandir-se a altres territoris, per un tema de matèria primera barata, i mercats. Necessitava mes territoris. Però les zones d'expansió colonial estan ja repartides.
2. Nacionalismes: sobre tot a l'imperi austrohungarés. Era un veritable trencaclosques multinacional, hi havien checs, eslovacs, croats, romanesos, serbis, italians, etc... En tota la zona dels Balcans.
3. Aliances: triplealiança: Bismarck, el canceller alemany (1º ministre), tenia por de la possible venjança contra ells. Al 1882 i per por a la derrota de Sedane, els alemanys van fer una aliança amb Àustria-Hongria i Itàlia, anomenada Triple Aliança. Triple Entesa es la unió de França, Rússia. Al 1882 es va firmar el tractat. I al 1892 es va unir Gran Bretanya, després de l'esdeveniment de Fatxoda. Al 1907 es vafirmar realment l'ultim tractat d'aquesta aliança.

CAUSES DEFINITIVES
Va ser l'any 1914 a Sarajevo (vesper dels Balcans), el príncep hereu de l'imperi austrohungarés Francesc Ferran va ser assassinar per un estudiant, un nacionalista servi i el govern austriac va acusar als servis (Belgrat), i fomentar i protegir els moviments nacionalistes que havien produït això.
Volien acabar amb elnacionalista servi destruint servia, i van enviar un ultimàtum a Belgrat amb unes condicions molt dures. Rússia que sempre defensava als servis veu una oportunitat molt clara d'influir en el conflicte i va anar a defensar als servis. Es va passar de paraules amenaçadores a començar a mobilitzar exercits i fer reclutaments i l'emperador alemany Guillem II ca incidir a Austria a mantenir la seva postura, ano retir el seu ultimàtum.
Finalment França i Gran Bretanya, que no volien entrar en aquesta guerra, però en el fons França no podia permetre que Rússia fos vençuda i els britànics tampoc, perquè si guanyaven els altres, alemanya es la faria millor potencia encara.
Entre el 28 de juliol i el 4 d'agost les potencies de la triple entesa i de la triple aliança es van declarar la guerra, en aquestmoment les declaracions de guerra es feien molt formal, era de forma diplomàtica o enviaven delegacions, per això trigaven molt.
Itàlia inicialment es manté al marge de la guerra i James i Lenin, uns socialistes francesos es van mostrar molt reacis a la declaració de la guerra i van intentar convèncer als treballadors de que aquella guerra no era per a ells, però els sentiments nacionalistes erenmolt forts.
Es coneix com a “Guerra Mundial” per que primerament va esclatar a Europa, però després van anar entrant altres potencies com EEUU. La guerra també va afectar a les colònies.





DESENVOLUPAMENT DE LA GUERRA
Alemanya estava ven preparada per a la guerra i a mes hi havia fet una marxa de ferrocarril per tot el país amb la intenció de poder transportar l'exercit. El problema esque Alemanya te dos fronts, el de l'oest amb França i el de l'est amb Rússia i per tant ha de dividir forces.
Al començar la guerra es van pensar que Rússia trigaria en moure el seu exercit fins a Alemanya. Era un país molt endarrerit i per tant concentraran totes les seves tropes cap a França amb la intenció de fer una guerra rapida i després anar cap als russos.
Les tropes alemanyes travessen...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia primera guerra mundial
  • Primera guerra mundial
  • Primera guerra mundial
  • Primera guerra mundial
  • La Primera Guerra Mundial
  • La primera guerra mundial
  • primera guerra mundial
  • Ensayo "Primera Guerra Mundial"

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS