La valiació diatòpica

Páginas: 3 (688 palabras) Publicado: 30 de abril de 2014
La variació lingüística és el fenomen que dóna compte dels usos diversos d’una llengua, els quals depenen fonamentalment dels factors de temps, espai, grup social i situació comunicativa i, a més, ésl’objecte d’estudi de la sociolingüística. Dintre d’aquesta variació es distingeix quatre tipus de variació lingüística: la diatòpica o geogràfica, la diacrònica o històrica, la diastràtica o sociali la diafàsica o funcional. Més concretament, ens centrarem en l’estudi de la variació diatòpica o geogràfica que estudia els dialectes de la llengua.
La variació diatòpica configura unes maneresde parlar afins entre grups que conviuen per proximitat geogràfica, és a dir, els dialectes dels parlants segons el lloc geogràfic. Cal dir que parlar un dialecte no és el mateix que parlar lallengua, a més, la llengua no l’usen tots els individus de la mateixa manera, fins i tot el mateix individu pot utilitzar-la de forma diferent segons el context, per això, cal dir que ningú parla la llenguasinó que tothom parla dialectes.
Dintre d’aquesta variació podem trobar una divisió dialectal entre els dialectes occidental i oriental. Aquesta divisió l’establí el filòleg Milà i Fontanals almaig de 1861, es va basar en el tractament de les vocals àtones en a, e/ o, u, ja que, per exemple, a l’occidental es diu “puntet” o “compraré” i a l’oriental es diu “pontet” o “compraré”.
Pel que faal lloc geogràfic on podem trobar aquestes variacions, cal dir-ne que les fronteres lingüístiques sovint no coincideixen amb les fronteres territorials, és per això que les podem trobar en quatreestats diferents: a França, Andorra, Espanya i Itàlia (l’Alguer).
Quant a la varietat occidental i oriental, cal dir-ne que dintre d’elles hi ha una subdivisió de dialectes on es troben diferènciesfonètiques, morfològiques, sintàctiques i lèxiques. Dintre de la varietat occidental es destaca el dialecte nord-occidental ja que aquest es caracteritza pel tancament de “o” àtona en “u” quan segueix...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • DIFERENCIAS DIATOPICAS
  • Diatopica
  • Variedades diatópicas del español
  • Algunos Fenómenos Diatópicos
  • Dialogo variable diatopica
  • variable diatopica
  • Las variables diatopicas
  • Variedad Diatopica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS