Les cèl.lules mare

Páginas: 3 (643 palabras) Publicado: 15 de diciembre de 2011
LES CÈL.LULES MARE

Les cèl.lules mare són l'orígen de totes les cèl.lules, teixits i òrgans del cos humà.
Són cèl.lules no especialitzades que es renoven continuament i al laboratori es podenconvertir en cèl.lules especialitzades com cèl.lules musculars cardíaques o cèl.lules de pàncrees que produeixen insulina. Diferenciem dos tipus:

-Cèl.lules mare embrionàries: són aquelles que espoden obtenir abans del naixement del nadó a partir d'un embrió. S'obtenen mitjançant tècniques d'invasió sobre l'embrió, que pot danyar-se o destruir-se.

-Cèl.lules mare adultes: mantenen i reparen elteixit en el qual es troben. S'obtenen
a través del cordó umbilical en el moment del part sense riscos per al nadó o la mare.
Desprès s'analitzen per a comprovar que no hi ha bactèries o virus, esredueix la mostra, es centrifuguen i es crio preserven amb nitrogen líquid a -196º C durant un període de 20 a 25 anys en un banc de cèl.lules mare. Poden tractar més de 85 malalties greus comleucèmies, anèmies i limfomes. Hi ha més de 500 línies d'investigació relacionades al tractament d' alhzeimer, esclerosi, diabetis, infarts de cor, malalties del cor, paràlisi cerebral, distròfia muscular,accidents cerebrovasculars, errors congènits de la medul.la òssia, etc S' han fet més de 20.000 transplants de cèl.lules mare al món. No hi ha rebuig en cas de transplantament de les cèl.lules marepròpies, però la principal aplicació terapèutica és entre germans on la probabilitat de compatibilitat 100% és de 1 entre 4.Tipus:

-mesenquimals (MSCs): es troben al teixit del cordó o Warton's Jelly ies poden convertir en neurones, en cèl.lules pulmonars, del fetge, pancreàtiques, cardíaques, epitelials, en cartílag, en múscul i en os.

-hematopoyètiques (HSCs): es troben a la sang del cordó ies poden convertir en cèl.lules sanguínies i del sistema immunitari com plaquetes, eritròcits, leucòcits, limfòcits T i B, cèl.lules NK, monòcits, basòfils, eosinòfils i neutròfils.

-molt...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • la seleccio artificial i les cel.lules mare
  • Cel.lula
  • La cèl.lula
  • les cel.lules
  • La cèl.lula
  • La cel.lula
  • CEL.LULES
  • La cèl.lula

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS