Les justificacions de la desigualtat social

Páginas: 3 (579 palabras) Publicado: 23 de abril de 2014
Les justificacions de la desigualtat social
L’origen de les desigualtats socials es remet a l’accés diferencial de les persones als recursos, a causa de tres motius principals:
L’accés als recursosestà relacionat amb les condicions de vida de la gent (salut, habitatge, alimentació…); disposar o no de recursos pot condicionar la integració a la societat.
Hi ha una gran relació entre elsrecursos i el poder. Tenir un cert grau de poder és fonamental per defensar els propis interessos.
Des de l’accés desigual als recursos i al poder, es poden generar dinàmiques d’identificació col·lectivaque tinguin la seva base en condicions de vida similars.
Per tant, es podria dir que més que una causa, la desigualtat és la base de la xarxa de relacions socials que construeixen l’estructura social.L’estratificació de la societat s’ha fonamentat històricament en uns discursos de fons, defensats per qui té el poder, que es combinen per presentar la realitat segons els interessos d’aquesteselits, i fer-la moralment acceptable per aconseguir que una majoria d’individus obeeixi el poder i l’Estat.
La justificació tradicional apel·la al costum reproduït de generació en generació. Se suposaque cal acceptar l’estratificació i l’autoritat perquè sempre ha estat així.
La justificació ideològica es recolza en un discurs enganyós que presenta com a racional i natural una particularconcepció del món i de la vida social. Per exemple, les diferències físiques entre homes i dones justificarien les desigualtats de gènere. El mateix es pot dir de les afirmacions segons les quals les minoriesculturals i lingüístiques són un destorb històric que va en contra d’una suposada futura cultura única.
La justificació institucional, legal, de l'estratificació és la que queda reflectida en lalegalitat o l'ordenament jurídic positiu. Així, el conjunt de lleis, presidit pel mateix poder de l'Estat, estableix l'ús legal de la força -forces d'ordre, policies, exèrcits-, administra justícia i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Rendiment escolar i desigualtat social
  • El paper de l'educació en la perpetuació de la desigualtat social
  • origen de la desigualtat entre els homes
  • Desigualtat i dones
  • desigualtat de la dona al món
  • Treball desigualtat mercat treball
  • Funcionament desigualtat
  • Socialismo o Socialismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS