licenciatura

Páginas: 13 (3248 palabras) Publicado: 4 de junio de 2013
VIDA i OBRA
C:Màrius Torres i Perenya neix a la ciutat de Lleida, el 30 d'agost de l'any 1910.
Després, es llicencià en Medicina per la Universitat de Barcelona, seguint la tradició familiar, s'especialitza en la investigació i tractament de les malalties de l'aparell digestiu. Durant l'etapa d'estudiant escriu la seva primera i única comèdia, amb el títol Un fantasma com n'hi ha pocs.

S:Laseva vida dóna un tomb decisiu l'any 1935, quan contreu una infecció gripal que es complica greument. Cap a finals d'any ha d'ingressar al sanatori antituberculós de Puigdolena (Vallès Oriental), on pràcticament passarà la resta de la seva vida. Al sanatori coneix Mercè Figueres —la musa dels seus poemes—, una noia amb qui comparteix lectures, passejos i converses i que el va inspirar perescriure “cançons a mahalta”.
El 1976 Joan Sales publica les Cartes a Màrius Torres, escrites entre 1936 i 1941. 
A:Durant els primers anys de la Guerra Civil escriu per a la revista L'Ideal de Lleida amb el pseudònim "Gregori Sastre". Al sanatori, es distreu escrivint un diari, inicialment adreçat al seu germà, on anota les seves impressions i sentiments sobre la Guerra Civil, i més tard, ambcomentaris diversos de caire artístic, musical i literari. També s'interessa per matèries tant diverses com medicina, grafologia i filosofia, llegeix clàssics com Molière, Baudelaire, Verlaine i els trobadors medievals, i tradueix de l'anglès poemes de Milton i Shelley, i del francès de Valéry, Du Bellay i Ronsard. Però sobretot, escriu poesia. 

C:El 1940 el seu estat de salut empitjora i ha deromandre enllitat. Al cap d'un parell d'anys es trasllada al Mas Blanc, a prop del sanatori, i inicia estudis d'harmonia amb l'objectiu de musicar alguns dels seus poemes. Aquest projecte es veu frustrat per la seva mort a l'edat de trenta anys, el 29 de desembre de 1942, a Puigdolena.
L’obra de Torres es veu fortament influenciada pel simbolisme i sobretot per un dels seus màxims exponents,Baudelaire.
S:De Baudelaire també hereta la utilització d’un llenguatge molt religiós, l’aparició d’àngels, la concepció de la infantesa com un paradís perdut, entre d’altres. També trobem a Baudelaire en el sentit del caràcter sensual de l’aigua i les dos cares de la música; la sensual i l’intel·lectual.
Els seus temes: l’Amor; el tracta o bé com a element del món passional o com element impossible delmón oníric.
A:La mort; en fa o una invocació per desesperança o una reflexió al veure-la ta propera.
La religiositat; 3 perspectives;refús dogmes concrets i rituals, l’òptica del dubte i la vivència mística.
L’esperança; en poemes cívics i religiosos.
La natura
Sobretot les arts, entre les que destaca la música
C: Tot i ser un destacat autor català, Torres no va ser famós fins cinc anysdesprés de la seva mort, i la poesia d’aquest no comença a ser plenament valorada fins que apareix dins la col·lecció de poesia més emblemàtica de la postguerra, Els Llibres de l'Óssa Menor, que publica novament el mateix volum des de Barcelona el 1950.
A:La poesia de Màrius Torres el silenci forçat de la postguerra, el desconeixement de la seva obra i l'oblit del temps.
Tant és així que l'autorés considerat , un dels poetes catalans més importants i influents del segle XX.
CONTEXT HISTÒRIC
C:Com ja hem comentat anteriorment, Màrius Torres va néixer l’any 1910 i va morir el 1942. Així, un dels fets més destacats que va viure Torres va ser la guerra civil espanyola (1936-1939). Aquesta va provocar l’exili de la família de Màrius cap a França i un emmudiment i repressió lingüística perpart del bàndol franquista als escriptors en llengua catalana.
S:La Guerra Civil Espanyola va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar el govern de la Segona República Espanyola contra una part de l'exèrcit i de les organitzacions de dretes. Va ser un fet històric decisiu de l'Espanya del segle XX ja que el cop d'estat i la posterior guerra civil van representar la culminació de totes les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Licenciatura
  • Licenciatura
  • Licenciatura
  • Licenciatura
  • Licenciatura
  • Licenciatura
  • Licenciatura
  • Licenciatura

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS