Literatura

Páginas: 2 (387 palabras) Publicado: 24 de enero de 2015
Ramon Llull
[Ciutat de Mallorca?, 1232/33 — En mar (Mallorca) 1316]

Escriptor, filòsof, místic i missioner conegut també amb el sobrenom del Doctor il·luminat.

Hom té constància documental del’existència dels Llull a Mallorca des del 1229. Sembla que la família provenia de Barcelona. En la seva joventut, consta que exercia com a senescal i va estar adscrit a la cort reial.
Tot i que vaestar casat, tingué una vida matrimonial irregular, aspecte reflectit en els seus escrits autobiogràfics, en els quals s’acusa a ell mateix de passions desordenades, mundanitat i luxúria, concepte enel qual incloïa també la composició de poemes amorosos en la tradició de la poesia trobadoresca.

Pocs anys després d’haver passat la trentena, Llull experimentà la conversió que el portà al canvidràstic de vida que el convertí en un dels pensadors més prominents de l’Occident medieval i en el primer i un dels més grans escriptors en llengua catalana.

Tot i la gran activitat viatgera,diplomàtica i missional, Llull pogué bastir una de les obres escrites més ingents de la història de la literatura: hom ha comptabilitzat fins a 243 obres autentificades, de les quals s’exclouen les perdudes.Li han estat atribuïdes també un cert nombre d’escrits apòcrifs, alguns dels quals per a desprestigiar-lo. Hom sap que escriví en català, àrab i llatí, llengües a les quals cal afegir el provençal enles obres rimades.

Una part substancial de la seva obra són traduccions (o versions, puix que les redactava de manera simultàniament) en una o dues d’aquestes llengües. En els inicis de la sevalabor missional hom suposa que molts dels seus originals eren àrab, bé que no n’han pervingut als temps actuals i hom en coneix l’existència per referències indirectes. Més endavant, la llengua originaldels llibres acostumà a ser el català, i hom sap que disposà d’ajudants, almenys, per a la versió llatina.

El conjunt de l’obra de Llull està supeditada al propòsit central de la conversió dels...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Literatura
  • La literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS