Ludwig van beethoven

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (275 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 7 de enero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
L
udwig van Beethoven  (16 de desembre[1] de 1770 - 26 de març de 1827) fou un compositor, director d'orquestra i pianista alemany. El seu llegat musical es vaestendre, cronològicament, des del Classicisme fins a inicis del Romanticisme musical.
Considerat l'últim gran representant del classicisme vienès (desprésde Christoph Willibald Gluck, Joseph Haydn i Wolfgang Amadeus Mozart), Beethoven va aconseguir fer transcendir a la música del Romanticisme, motivant la influència de la mateixaen una diversitat d'obres musicals al llarg delsegle XIX. El seu art es va expressar en nombrosos gèneres i encara que les simfonies van ser la font principal de laseva popularitat internacional, el seu impacte va resultar ser sobretot significatiu a les obres per a piano i música de cambra.
La seva producció inclou elsgèneres pianístics (32 sonates per a piano), de cambra (16 quartets de corda, 7 trios, 10 sonates per a violí i piano), vocal (lieder i una òpera: Fidelio), concertant (5concerts per a piano i orquestra, un per a violí i orquestra) i orquestral (9 simfonies, obertures, etc.).
La música del quart moviment de la novena simfonia, estàbasada en l'Oda a l'Alegria de Friedrich von Schiller i va ser elegida Himne de la Unió Europea.

Obres destacades |
* Sonata per a violí núm. 9 Kreutzer,Op. 47 * Sonata per a piano núm. 23 Apassionada, Op. 57 * Concert per a violí, Op, 61 * Simfonia núm. 6 Pastoral, Op. 68 * Fidelio, Op. 72 * Concert per apiano núm. 5 Emperador, Op. 73 * Trio núm. 6 per a piano, violí i violoncelArxiduc, Op.97 * Simfonia núm. 9 Coral, Op. 125 * Quartet de corda núm. 13, Op. 130 |
tracking img