MARX

Páginas: 5 (1074 palabras) Publicado: 12 de marzo de 2014
COMENTARI FILOSOFIA: MARX TREBALL 3r TRIMESTRE
CONTEXT:
A Marx el situam al s.XIX, un segle totalment revolucionari.
En l´àmbit econòmic és donà una transformació profunda de l´organització de la producció. Resumint tots els canvis podriem dir que va comportar la consolidació de tot un nou sistema social: el Capitalisme.
Totsaquests factors, que junts possibilitaren la Revolució Industrial, van construir l´element decisiu en la consolidació del capitalisme: es convertí en un nou sistema polític i social. En l´aspecte polític, el liberlisme fou la seva gran ideologia( no-intervencionisme estatal). Socialment, destacà per una radical desigualtat entre classes socials.
Marx va néixer a Prússia. Va ingressar a laUniversitat de Bonn. L´escàs estudi va fer que el seu pare el traslladés a la Universitat de Berlín (més estricta). Allà estàven en plena efervescència els ensenyaments de Hegel.
Acabà la carrera i es doctorà , però la se va aspiració a exercir de professor a la universitat es va veure frustrada. Com a alternativa, provà de guanyar-se la vida amb el periodisme, però, el govern Prussià ordenà claussurarel diari.
Es va exiliar a Prís. Allà es relacionà amb grups demòcrates i socialistes. Coneguè a grans autors que volien canvis en la societat.
Expulsat de París s´instal.là a Brussel.les, on intensificà la seva actividad política. Redactà amb Egels El Manifest Comunista. Es tractava d´un text senzill i bàsic, però que contenia l´ideari comunista fonamental.
Desprès de viatjar va instal.lar-se aLondres, on visqué finas la seva mort. Els primers anys varen ser de fam i penúria , però a la década dels 60´ millorà gràcies a l´herència de la seva esposa i es va poder dedicar a la seva gran obra : El Capital , que n´Egels va haver de completar a causa de la mort de Marx.



TEXT Pàg 319 C
TEMA: L´alienació de la persona que treballa del producte que crea.
TÈSI: El treballador des de quecomença la feina ja és amo del producte, forma part d´ell.
DESENVOLUPAMENT DE LES IDEES PRINCIPALS:
Les idees que apareixen en el text són:
Explica que quan més el treballador es dedica a la seva feina més força té el món que l´envolta, és a dir, més li controla i forma part d´ell.
Més endevant fa una breu explicació comparant-lo amb la religió, diguent que: com més l´home confia en Dèu, posaen ell el seu pensament i dedicació menys es queda per ella mateix. Es podria explicar com que es lleva part d´ell (l´home) per donar-li a Dèu i per tant, cada cop té menys d´ell al seu interior.
Amb tota aquesta explicació podriem dir que fa una petita conclusió diguent que, si el treballador és de l´objecte quan ho fa, per tant, quan més gran sigui aquest objecte menys valor tindrà eltreballador, en el sentit que sirà més part de l´objecte que d´ell mateix ja que ho crea ell.
En conclusió, quan el treballador es dedica a un objecte, aquest l´aliena d´ell mateix i s´enfronta a una cosa extranya, que no forma part d´ell.

VALORACIÓ CRÍTICA Pàg 314
Vivim en una societat en la qual el qui més poder té és sempre aquell que més poder adquisitiu poseeix. Aquesta societat vista sempre dediferents punts , ha estat sempre la mateixa. Encara que tingui diferents noms com: opressors i oprimits, l´amo i l´esclau, el burguès o l´obrer, sempre la societat ha estat igual , ja que sempre hi ha un sector menys poderós i un altre que té més poder i per tant controla al menor.
Moltes vegades s´ha intentat una societat igualitària, però realment mai s´aconseguit.És com si el poder convertísa les persones en màquines que només volen importància per si mateixos i els que están en les seves mateixes condicions, i així controlar als demés a la seva manera encara que, no hi estiguin d´acord. Aquesta societat s´ha donat al nostre món amb dictadures, autoritarismes,... però és que no és només amb aquests sistemes polítics, sinó que avui en dia encara es dona. Com mus explicam que en un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Marx
  • marx
  • marx
  • marx
  • marx
  • marx
  • marx
  • Marx

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS