Materialisme Historic

Páginas: 5 (1008 palabras) Publicado: 12 de diciembre de 2012
1) En que es basa el materialisme històric de Marx?
El propòsit fonamental del materialisme històric es pot resumir en una frase: "no és la consciència dels homes la que en determina l'existència sinó, contràriament, l'existència social la que en determina la consciència". (Marx, en el Prefaci a Una contribució a la crítica d'economia política.)
Les idees que proposa Marx sobre l’anàlisi de lasocietat a partir del materialisme històric;
En primer lloc, Marx diu que pel sol fet de viure en societat els homes entren en unes relacions, els uns amb els altres, que són independents de la seva voluntat. El que nosaltres pensem ve donat d’aquests vincles que ens proporcionen experiència. Tot i aquestes relacions, Marx creu que les més determinants són les que s’estableixen en l’àmbit de laproducció
En segon lloc, Marx divideix la societat en dos nivells; base econòmica o infraestructura( consisteix en les forces i les relacions de producció) i un altre que en diu supraestructura ( àries que tenen a veure no amb la producció directa dels béns materials,sinó amb les idees i les representacions que una societat és capaç de fabricar-se. Per Marx, la infraestructura (economia)condiciona la supraestructura( les nostres vides, valors).
En tercer lloc, segons Marx el mecanisme del moviment històric , la palanca del canvi social, és la contradicció que es produeix entre les forces productives i les relacions de producció. Les relacions de producció són les formes amb les quals la gent s'organitza per guanyar-se el pa de cada dia, sovint actuen com un fre que impedeix elple desenvolupament de les forces productives.
En quart lloc, aquesta dialèctica conflictiva entre les relacions de producció i les forces productives, implica una teoria de revolució, ja que substituir fonts de producció velles per noves produeix greus conflictes socials.
En cinqué lloc, Marx diu que no en tenim prou en la voluntat revolucionaria, sinó que s’ha d’arribar a una situació que lafaci imprescindible. S’han de donar unes condicions objectives i subjectives ven analitzades per consens. Marx diu” el que realment importa no és tant si la revolució és desitjable o no ho és, com poder demostrar que és inevitable”
La sisena idea fa referència a la concepció que té Marx de les etapes principals en què es pot dividir la història de la humanitat. Explica el pas d’una fase a unaaltra com la transformació general del sistema productiu, del mode de producció.
Marx creu que a més dels modes de producció que s’han conegut; el mode de producció antic, el mode de producció feudal, i el mode de producció burgès o capitalista, ara ell és capaç de demostrar un nou model de producció; mode de producció socialista o comunista. Aquest farà possible el desenvolupament de les forcesproductives en un marc d’igualtat i de justícia social.
Per últim també ens parla del concepte de lluita de classes, ja que aquestes han estat allà on s’han instituït relacions de producció antagòniques on sempre hi ha un conflicte d’interessos que les enfronta.

2) Poseu un exemple de racionalització del món modern (Weber).
A mesura que avança el procés de racionalització, cada cop mésfets o fenòmens tenen una explicació científica o racional, i això implica una alliberació del món tradicional. La religió passa a un segon terme, i desapareix de mica en mica en l’àmbit públic,per què ja no és l’encarregada de donar sentit a la vida. En canvi, no trobem cap altre institució que pugui substituir-la en aquesta labor, i això provoca a l’home modern un sentiment de desemparament, fetque provoca que es plantegi seriosos interrogants sobre el sentit de la seva vida.
També ha intervingut el procés de racionalització en el moment que la societat ha arribat a associar allò que està bé i allò que està malament. Per assolir el benestar col·lectiu es van pactar les pautes correctes i incorrectes de participació de la societat en el seu entorn. Tot i això, no en totes les cultures...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El historicismo
  • HISTORICISMO
  • Historicismo
  • Historicismo
  • Historicismo
  • HISTORICISMO
  • Historicismo
  • Historicismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS