Medios De Comunicación

Páginas: 7 (1723 palabras) Publicado: 26 de octubre de 2012
Qüestió nº1

Per respondre a la primera qüestió que es planteja en aquesta primera PAC, crec necessari començar amb una definició de les dues societat (societat en xarxa i societat informacional) per tal de que la distinció es pugui reflectir d’una manera més clara.

Si parlem de societat en transició al ens referim a les societats que no han assolit un desenvolupament complet de tresvariables, que segons Castells i Himanen son: tecnologia , benestar social i valors.

Per tal de que aquests termes siguin mes clars em proposo explicar cadascun d’ells de manera més específica.

- Desenvolupament tecnològic: direm que es una societat en transició quan no s’ha assolit els nivells adequats d’infraestructura , producció i coneixement, així com el fer de que encara no estanimplantades les xarxes de telecomunicacions en llocs com les escoles o els llocs de treball. Com bé diuen Herrera i Gómez: “l’ús d’aquestes tecnologies no és intensiu i no esta plenament imbricat en totes les dinàmiques socials”.




- Desenvolupament econòmic: les societats en transició estan encara sotmeses als models industrials tradicionals. Com ho explica molt bé Gustavo Cardoso: “pertriomfar en aquest joc de desenvolupament de competències, qualsevol país o zona geogràfica necessita tenir mà d’obra capaç d’utilitzar la tecnologia per a innovar” [1].




- Benestar social: s’avalua mitjançant la cobertura sanitària o educativa o mitjançant altres elements com la pertinença a estats democràtics , això com els valors que es basen en les llibertats individuals i col·lectives.Aquestes tres variable son les que ens donen els criteris per decidir si estem davant d’una societat en transició o d’una societat informacional. Per exemplificar-ho una mica més utilitzaré l’argumentació d’en Cardoso que ens diu que l’equilibri que existeix entre l’accés i l’ús de la tecnologia juntament amb el desenvolupament d’una economia internacional i competitiva i a dins d’un marcdemocràtic i participatiu es la columna vertebra de les societats informacionals.

Així doncs podríem dir que societats com els Estats Units d’Amèrica o el països nòrdics son exemples de societats informacionals (a la segona qüestió explicaré amb més profunditat una d’aquestes societats), mentre que països amb poca tradició democràtica, com puguin ser Espanya o Portugal per exemple, es considerensocietats en transició.

Per la seva banda, crec que no podem parlar de les societats informacionals, sense parlar abans de les societats en xarxa. Pel que pogut llegir, el terme de societat xarxa va ser impulsat a partir de l’any 1991 per Jan van Dijk en el seu llibre De Netwerkmaatschappij (La Societat Xarxa). Encara que sens dubte, qui ha contribuït al seu major desenvolupament i popularitzacióha estat Manuel Castells a La Societat Xarxa, el primer volum de la seva trilogia l'Era de la Informació.

La societat xarxa és una estructura social feta de xarxes d'informació propulsada per les tecnologies de la informació. Personalment, entenc per estructura social les disposicions organitzatives dels éssers humans en les relacions de producció, consum, experiència i poder.

M’arriscariaa dir que les xarxes socials són tan antigues com la humanitat, però han cobrat nova vida sota les societats informacionals, perquè les noves tecnologies potencien la flexibilitat que inherent a les xarxes.

Com defensa en Cardoso: "Una estructura social amb base a les xarxes és un sistema altament dinàmic, obert, susceptible d'innovació i amb reduïdes amenaces al seu equilibri. Les xarxes sónels instruments apropiats per a l'economia, el treball, la política i l'organització social de la nostra època".[2]

Per concloure amb aquesta primera qüestió m’agradaria fer un resum sobre el que he entès després d’haver llegir diferents font d’informació. Crec que la diferencia essencial entre societat en transició i societat en xarxa, es el fet de que la primera es una societat que, per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Medios de comunicacion
  • Medios de comunicación
  • Medios de la comunicacion
  • Medios de comunicacion
  • Los Medios de Comunicación
  • MEDIOS DE COMUNICACION
  • medios de comunicacion
  • Medios De Comunicación.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS