Menon

Páginas: 8 (1815 palabras) Publicado: 27 de abril de 2011
[pic]

[pic]

INDEX

1. biografia del autor pag 1 i 2

2. Sintesi pàg.3

3. idea principal pàg.4

5. Idees sècundaries pàg. 4 i 5

BIOGRAFIA DEL AUTOR

Plató, el seu nom original del qual era Aristocles, rep el pseudònim de Plató que vol dir d’esquena ampla ja que en la seva joventut havia sigut atleta. Fill de família aristòcrata concretament formava part de la familia Glaucón.Va n néixer al equivalent 7 de maig del nostre calendari actual llavors el mes de Targelión. El seu pare es deia Aristón i provenia de Codro ultima Rei d’Atenes i la seva mare Perictione, descendent del legislador Solón i cosina de Critias. En la seva joventut va lluitar com a soldat a les guerres del Peloponesa, en les quals Atenes va sortir derrotada i Grècia va caure sota el domini d’Espartaaixí doncs va haver de viure en el context de les conseqüències de la vida. Passada la seva adolescència en concretament als 21 anys va formar part del cercle de Sòcrates (aquest va produir uns canvis a les seves orientacions psicològiques. Quan Sòcrates va morir va estar refugiar-se a Megara durant poc tems, on va inicia la escriptura i va desenvolupa els seus diàlegs filosòfics (pot ésser que abansn’hagués escrit algun pero no se saps la data exacte en les que va començar a escriure.

Les seves habilitats i coneixements van ser tan grans o complexes per l’apoques que els mateixos grecs el consideraven que era fill d’Apol·lo i que en la seva infància les abelles havien niat els seus llavis com a profecia de les paraules que sortien d’ells.

Plató va ser deixeble de Sòcrates en la sevajoventut i va estar d’acord amb la seva doctrina, per això va estar en el seu judici (fet que es pot consultar i contrastar en l’Apologia), però per altre banda no va ser present en la seva execució (això ho podriem llegir en l’inici del Fedón): El tracte rebut de Grècia per part de Socrates va marca a Plato, així ho veiem en molts dels seus primers treballs que registren i hi ha present la memòriadel ser mestre. Molts dels seus escrits que parlaven de l’ètica estaven dirigits a evitar les injustícies com les que va rebre el seu mestre tornessin a succeir. Com ja hem dit després de la mort de Socrats va viatja a Megara, Tarent (Italia), SIracusa (Sícilia) i segons alguns també va anar a Egipte.

Durant els seus viatges iniciats els 396 a.C va conèixer a molts personatges com per exemple aCirene va conèixer a Arístipo i al matemàtic de la ciutat. A Grècia va mantenir relació com a amics de Arquitas de Tàrent i va conèoxer les idees de Parmènides.. C. va emprendre un viatge de deu anys per Egipte i diferents llocs.

El 388 a.C va viatjar cap a la illa de Sícilia, a la ciutat de Siracusa, amb l’objectu de influir en la política de Dionisio I, fet que li va servir molt per aplicarformes de govern que mes tard aplicaria a la república (en Grec politeia que correspon al significat de ciutadania o forma de govern). Les seves manifestacions, que a vegades no tenia respecte per les classes riques el van portar a la presó. En el seu viatge de tornada, al seva embarcació es va parar a Egina, que estava enfrontada amb Atenes, on ell es derrotat com a esclaus, però Aníceris deCirene va reconèixer a Plató en la venda d’esclaus i va comprar-lo per tornar-li a doanr la llibertat. Fins i tot va tornar dos cop mes a Siracusa els anys 367-365 i 361, amb la intenció d’ndluir sobre Dionisi II fill de Dionisi I en com s’ha de governa, i amb la’ajuda d’un amic de siracusa anomenat Dion.

En el 387 a. C., després de recobrar la seva llibertat, Plató va comprar una finca als aforesd'Atenes, on va fundar un centre especialitzat en l'activitat filosòfica i cultural, al com va cridar Acadèmia. El nom procedeix que en aquesta finca existia un temple dedicat a l'antic heroi anomenat *Academo i aquesta acadèmia va funcionar ininterrompudament fins a l'any 86 a. de C. (quan va ser destruïda pels romans).

Després d’això es va formar la escola filosòfica Platònica que duradora...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Menon
  • Menón
  • El menon
  • menon
  • Menón
  • El Menon
  • menon
  • Menon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS