Menorca

Páginas: 10 (2429 palabras) Publicado: 18 de mayo de 2010
INDEX

-Politica
-Economia
-Industria
-Agricultura
-Bibliografia
-Opinió personal


MENORCA SEGLES XVIII-XIX

-POLITICA:

LES DIVERSES OCUPACIONS DE LA ILLA DE MENORCA

La història de Menorca és la història d'una successio d'invasions patides al llarg del segle XVIII com a conseqüència de la Guerra de Successió al Tron d'Espanya. És un constant canvi de domini alternant-seanglesos, francesos i espanyols des de la primera ocupació anglesa en 1708, fins a la signatura del tractat de Amiens en 1802, pel qual Anglaterra retorna Menorca a Espanya.

La causa de les ambicions europees va ser el port de Maó, ja que es tracta del millor port natural del Mediterrani Occidental, capaç per si només de protegir a la major flota de l'època amb la seva magnifica *rada i puntestratègic per a controlar el comerç i el trafico marítim pel mediterrani.

A més del port de Maó la illa té diversos punts en la seva costa per on fàcilment podria saltar a terra un exèrcit invasor. Entre aquests varis punts poden citar-se, en primer terme, les cales de Alcaufar i Vaig moldre, triades pels anglesos en 1708 i 1798; el port de Ciutadella, on van arribar els francesos en 1756; la calaMesquida, que van utilitzar els espanyols en 1781; el port de Fornells, bombardejat i ocupat el seu castell pels anglesos en 1708; i altres que, per no haver estat utilitzades en la història, no deixen de ser menys accessibles amb l'entrada del nou segle: Punta Primera, les cales de la zona de Santa Galdana i, sobretot, les extenses platges de Son Bou i Talix.

Les diferents ocupacions de lailla van tenir aquestes durades:

- Primer domini britànic de 1708 a 1756

- Primer domini francès de 1756 a 1763

- Segon domini britànic de 1763 a 1782

- Domini espanyol de 1782 a 1798

- Últim domini britànic 1798-1802

- El 14 de juny de 1802 van ser lliurades les claus de la ciutat al govern espanyol, i es va hissar la bandera espanyola.

La primera ocupació anglesa va desde l'any 1713 fins al 1756, però és el 19 de setembre de 1708 quan arriba A Menorca la flota anglo-holandesa amatent a mantenir al pretendent austríac al tron d'Espanya el Arxiduc Carlos contra els Borbó. Però això va ser només un pretext, el general anglès Stanhope venia a ocupar la illa per a Anglaterra. Un acord secret entre el rei d'Espanya i Ana d'Anglaterra, fet públic més tard en eltractat de Utrecht de 1713, va anticipar a l'octubre de l'any anterior la presa oficial de la illa pel *plenipotenciario britànic duc de Argyle.

El primer governador anglès va ser Sir Richard Kane. Sent coronel, va exercir el càrrec de Tinent Governador de Menorca des de 1713 fins a 1725. Després d'una estada a Gibraltar, va tornar a la illa i la va governar des de 1733 fins a la seva mort, sent jaCapità General, el 19 de desembre de 1736. Residia habitualment en San Felipe. Al febrer de 1722, disgustat per l'oposició que el poble de Ciutadella presentava als anglesos, va traslladar la capitalitat insular a Maó.

Cansades les nacions de sofrir els atacs de la flota anglesa, el nord de la qual era enriquir-se amb les preses de bucs en alta mar i el pillatje a tot arreu, va decidir per fiFrança apoderar-se de Menorca; el que va realitzar en a les dues de la tarda del diumenge de PasquaPasqua de Resurrecció, el 18 d'abril de 1756.Un exèrcit francès desembarcava en la cala Santandria, prop de Ciutadella. El mateix 19 d'abril sortia cap a Maó el gruix de l'exèrcit francès. Els anglesos assetjats dintre del castell de San Felipe, manats pel governador general sir William Blakeney, esvan defensar heroicament, però sense poder resistir el numero molt superior dels francesos. Aquests van donar l'assalt general el 27 de juny i la capitulació va ser signada el 29 de juny de 1756.

La dominació francesa va ser breu, solament set anys, del 1756 al 1763. Llavors el tractat de París va obligar a França a retornar Menorca als seus antics dominadors britànics, iniciant-se així la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Menorca
  • Menorca
  • Historia de menorca
  • Quesos Menorca
  • Ilustració A Menorca
  • Grupo A Menorca
  • Ciutadella De Menorca
  • canteras de menorca

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS