Mirall Trencat

Páginas: 9 (2090 palabras) Publicado: 27 de noviembre de 2013
MIRALL TRENCAT - PROPOSTA DE TREBALL

1. L’obra narrativa de Mercè Rodoreda és eminentment psicològica. Són
novel·les de personatge, sobretot femenins. Les obres de l’autora mostren el comportament, l’evolució, la vida interior, els conflictes personals d’aquests personatges. Intenteu, tenint en compte aquesta informació, explicar i definir la tipologia dels principals personatges de MirallTrencat.
Teresa Goday: D'origen treballador, és una dona intel·ligent, forta, pràctica, ambiciosa, que de molt joveneta va tenir un contratemps amorós i es va convertir en mare soltera, però tot hi això, gràcies a la seva moral poc convencional arriba a convertir-se en una de les senyores més riques i envejades de la ciutat.
Sofia Valldaura: Filla de la Teresa i de Salvador Valldaura, és unadona de caràcter fred i distant. Sofia simbolitza l’ascens social de la família i sent menyspreu pels d’origen humil. La relació amb la seva mare serà d’enveja i odi des d’un principi ja que l’home que més ha estimat és el seu propi pare. Ja casada amb l’Eladi l’ humiliarà ja que no vol donar-li sexe, i ella mateixa buscarà, expressament, que caigui en braços de les minyones de la casa.
SalvadorValldaura: És un home molt ric, es dedica a la diplomàcia, i a Viena coneixerà Bàrbara, l'amor que marcarà la seva vida. Quan decideix iniciar abandonar la carrera diplomàtica, s'apassiona per la joventut esplèndida de Teresa Valldaura. En la seva relació potser és més important el perfecte acord sexual que no pas els sentiments, la tendresa.

Armanda: D'origen molt humil, és la minyona que esconvertirà, de manera conscient però sense dir-ho a ningú, en l'autèntic esperit de la casa on serveix i intentarà, desesperadament, fins al final de la història, preservar aquesta casa que no és seva, però que estima per damunt de gairebé tot. Armanda és introvertida, humil, i s’enamora de l’Eladi, amb el qual té una curta relació enormement idealitzada per ella.

Eladi Farriols: Hereu de labotiga de robes de més prestigi de Barcelona i també d'una fàbrica de teixits. Abans de casar-s'hi, però, viurà una aventura amb Pilar, una noia que canta en un cabaret, amb la qual tindrà una nena, Maria. L’Eladi és un home elegant però de caràcter feble, quan es casa amb la Sofia cedirà que aquesta porti a casa la filla de la Pilar. Amb Sofia té dos fills, i amb el temps, quan ella el fa foradel seu llit, tindrà tristes i breus relacions amb les joves minyones.

Ramon Farriols: És el fill de la Sofia i de l'Eladi. De petit serà fort i vital, el líder dels nens. Estarà unit de manera malaltissa a la Maria, la noieta recollida, fins que sap que en realitat és germana seva. Llavors marxarà de casa i es convertirà en un home resignat amb la càrrega dels records, que intentarà oblidar.Jaume Farriols: És el segon fill de Sofia i Eladi. Va néixer abans d’hora, per això és un nen feble i malaltís. També és sensible, i serà la víctima de la crueltat dels seus germans Maria i Ramon, que passaran el límit dels jocs i faran que mori ofegat a l’estany. Només trobarà protecció en la seva àvia Teresa.

Maria Farriols: Filla de l’Eladi i Pilar, és adoptada per Sofia Valldaura perpoder controlar el seu marit. La Maria és una noia estranya, independent, que s'enamorarà del seu germà Ramon, i que ignora el seu origen. Hauria estat l'hereva espiritual i material de la Teresa Valldaura, que sent per ella un afecte comprensible, encara que la noia no la correspon. És suïcida quan sap que en Ramón és el seu germà de veritat.

2. Al llarg de la novel·la es fa referència a totauna sèrie d’espais, objectes o
animals –jardí, llorer, tórtora, rata, perla grisa, mirall- que assoleixen una determinada simbologia dins la novel·la. Analitzeu i expliqueu què representen.
El jardí: El jardí, com la infantesa, és ambigu: és un lloc d’esbarjo i de joc, però també de tristesa i de mort. Maria escull el jardí, el llorer, per morir i quedar-se eternament en el jardí. Morint,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mirall trencat
  • Mirall trencat
  • mirall trencat
  • Mirall trencat
  • Mirall trencat
  • Mirall trencat
  • Mirall trencat
  • Mirall trencat

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS